Srebrenička stradanja

Kristina Ćirković
Srebrenička stradanja

U Potočarima je 11. jula održan komemorativni skup na kojem je odata pošta stradalim srebreničkim Bošnjacima. Sutradan je, na području Srebrenice i Bratunca, održan pomen srpskim žrtvama, koje su stradale na Petrovdan, 12. jula 1992. godine.

Obilježavanje 15. godišnjice stradanja Bošnjaka i 18. godišnjice srpskog stradanja proteklo je dostojanstveno i mirno, kako i dolikuje skupovima koje su bezbjednosne strukture BiH okarakterisale skupovima "visokog rizika".

Oba skupa bila su bolna i tužna. Bolna, za članove porodica koji su u istom mjesecu '92. i '95. godine izgubili svoje najmilije. Tužna, za sve prisutne ljude, koji razumiju bol za najdražim bićima.

Sa skupa u Potočarima, kojem su prisustvovali brojni međunarodni zvaničnici, upućene su brojne poruke mira, ali i razumijevanja za tragediju koja se desila srebreničkim Bošnjacima. U svakom zvaničnom obraćanju tražena je istina o "julskim događajima" i odgovornost onih koji su počinili zločin. Skoro svi, koji su govorili na tom skupu, ostavili su dovoljno mjesta za osudu, ali i zajedničku perspektivu i bolju budućnost ljudi koji žive u Srebrenici. Samo je Haris Silajdžić pokazao da nikada neće biti zadovoljan pravdom za bošnjačke žrtve i da će imati sve veće zahtjeve na štetu Republike Srpske.

Silajdžić, međutim, kao nijedan političar iz bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH, još nije odao poštu nastradalim Srbima, a trebalo bi da znaju da je to jedan od važnih koraka za izgradnju nepodijeljene i stabilne države BiH.

Niko se još nije izvinio za zločine nad srpskim narodom, kao što je to učinio jedan od bivših predsjednika Srpske. Aktuelni političari iz Republike Srpske upozoravaju na "selektivnu pravdu", ističući da pravdu trebaju sve žrtve i da se ona, konačno, mora mjeriti istim aršinima. Ne smije se sporiti činjenica da su u Srebrenici masovno stradali Bošnjaci, ali se ne bi smjela ni ignorisati činjenica da još niko nije odgovarao za zločine koje su pripadnici Armije RBiH počinili na Đurđevdan, Petrovdan, Vidovdan, Božić..., o čemu svjedoče srpski grobovi i spomenici u Zalazju, Bjelovcu, Kravici i drugim selima oko Srebrenice i Bratunca.

Svaki pojedinac koji je činio zločin mora biti kažnjen, bez obzira na to kojem narodu pripada. Jer, samo tako tragedija Srebreničana neće ostati vječita mrlja u radu pravosudnih institucija BiH i savjesti pojedinih predstavnika međunarodne zajednice, koji kreiranjem neke svoje istine, kreiraju veliku nepravdu prema srpskom narodu.

Jer žrtva je žrtva, bez obzira na sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana