Srebrenička rašomonijada

Krstina Ćirković

Do izbora je ostalo tek nekoliko mjeseci, a do početka nove školske godine mjesec manje. Roditelji učenika iz tri srpska prigradska naselja će, kažu, još samo ovu godinu slati svoju djecu u bratunačke škole. Nadaju se da će vlast Republike Srpske, ako već srebrenička neće, riješiti njihove probleme i omogućiti osnovcima iz Žutog Mosta, Dugog Polja i Plavog Mosta da nesmetano idu u srebreničku školu.

Račune Srbima i njihovoj djeci nadaju se da će pomrsiti “zaslužni” Bošnjaci, koji se nadaju da će zauzeti udobne opštinske fotelje i primati dobre funkcionerske plate obezbijeđene novcem poreskih obveznika i to, nažalost, uglavnom srpskih. Sve dok Tužilaštvo i Sud BiH budu držali u fiokama predmete o učesnicima ratnih dešavanja na području Srebrenice, oni imaju nadu za to.

Dobro uhljebljenim i pritom osionim vršiocima vlasti, više od decenije je bila povjerena sudbina srebreničkih žitelja koji su, i pored mnoštva donacija, dovedeni na ivicu egzistencije.

Dosadašnji čelnici ove opštine otvoreno su pokazivali diskriminatorski odnos prema srpskom stanovništvu i svemu što ima srpsko obilježje. Nisu se libili da samovoljnim odlukama proglašavaju praznicima dane koji Srbe podsjećaju na mračni dio prošlosti i stanje uoči rata.

Ratni kadrovi, rehabilitovani u lokalne političke vođe, na licemjeran način su nastavili etničko čišćenje Srebrenice. Sve vrijeme vršenja vlasti oni su se deklarativno zalagali za suživot i toleranciju, a u praksi su, odnosom prema Srbima kršili osnovna ljudska prava.

Uspjeli su da obnove sva bošnjačka sela, dok su srpska potpuno zapostavili. Zbog takvog odnosa lokalnih vlastodržaca, u Ratkoviće, Krnjiće, Radoševiće, Kostolomce i druga sela oko Srebrenice, još se nije vratilo ni pet odsto predratnih stanovnika.

Opterećeni ratnom prošlošću i namjerom da od Srba očiste najveći dio srebreničke opštine, današnji lideri većine bošnjačkih partija pokušavaju da zauvijek zadrže vlast u Srebrenici. Nadaju se da će neko sada, kao i mnogo puta ranije, razumjeti njihovu pohlepu i namjeru da na račun prošlosti i nekakvih posebnih izbora u ovoj opštini, uzmu baš sve osiromašenim stanovnicima Srebrenice.

Da su pravosudni organi BiH radili svoj posao, mnogi lokalni Bošnjaci bi već izdržavali kazne zbog učešća u zločinima koji su počinjeni nad Srbima i ne bi im palo na pamet da se kandiduju za funkcije, koje im daju odriješene ruke da rade narodu šta hoće.

Dosadašnje fotelje, koje su se popunjavale prema “ratnim zaslugama”, konačno bi trebalo da popune ljudi koji će istinski raditi na stvaranju boljih uslova života za sve njene stanovnike, bez obzira na to kojoj nacionalnosti pripadaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana