Srebrenica - novi čin

Krstina Ćirković

Na potezu je Centralna izborna komisija BiH, kojoj je pružena još jedna šansa da sa svojim pravnicima tumači zakon i donese odluku kojom će staviti tačku na ovu priču. Na potezu je i struka. Ako ovo drugo nadjača političare iz Sarajeva, Srebreničani mogu očekivati vlast kakvu žele

Sve je jasnije da će o budućnosti Srebrenice i dalje odlučivati oni koji žive daleko od nje i koji godinama uzimaju narodu ono što mu pripada. Opet neko ili više njih pokušava da kroji sudbinu Srebreničanima koji, i u teškim uslovima, pokušavaju da ostanu na svojim ognjištima.

Ko sada "kupuje" vrijeme i zbog čega se odugovlači rješavanje pitanja izbora u ovoj opštini, kada je Apelaciono odjeljenje Suda BiH uvažilo žalbu na neregularnost izbornog procesa? Imaju li uopšte smisla zakoni u ovoj državi ili se samo formalno donose, jer na njima "padaju" političari, pravnici, pa čak i neke institucije?

Ko se čeka da podvuče crtu i da smjelo kaže da se Srebrenica, zbog budućnosti ljudi koji u njoj žive, ne smije više posmatrati iz nekog posebnog, "senzibilnog" ugla?

Vrijeme je da se i ovdje prestane krojiti po dvostrukim aršinima i to uvijek na štetu jednog naroda. Srebrenici treba vlast, i to onakva kakvu žele njeni građani, a ne Sandžaklije, Sarajlije, Zagrepčani i svi oni koji su pritekli u pomoć Bošnjacima da "sačuvaju" Srebrenicu. Od koga, zbog čega i otkud nekima pravo da svojataju Srebrenicu kada u njoj žive i Srbi, Hrvati, Romi...

Oni su svoju volju iskazali prije nešto manje od dva mjeseca. Na izborima, i to onim na kojim je srpski kandidat za načelnika porazio bošnjačkog kandidata glasovima stanovnika koji tu žive. Da, onih koji žive, a ne spletkaroša i pohlepnika koji su se ponadali da će imati koristi od ove opštine, ako Bošnjaci opet ostanu na vlasti.

Na potezu je Centralna izborna komisija BiH, kojoj je pružena još jedna šansa da sa svojim pravnicima tumači zakon i donese odluku kojom će staviti tačku na ovu priču.

Na potezu je i struka. Ako ovo drugo nadjača političare iz Sarajeva, Srebreničani mogu očekivati vlast kakvu žele. Istina, moraće ponovo da glasaju i biraju. Moraće, čini se, i da se nešto i negdje promijeni prije toga.

Prije toga CIK mora da prestroji i svoje redove, jer su u još nezavršenom izbornom procesu ostali bez starih, a dobili nove članove.

Narod ima strpljenja i čeka. Nada se boljem i pravednijem. Jer, narod najbolje zna da je pravda spora, ali dostižna. Ona je sada u rukama onih koji sjede ili tek dolaze u CIK. Njihova konačna odluka o izborima u Srebrenici će se možda naći i pod lupom nekih viših institucija, kojima je još stalo do države i poštovanja zakona u BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana