Srebrenica - ni na nebu, ni na zemlji

Krstina Ćirković

Čuli su ljetos mnogi, od Sandžaka do Zagreba, vapaj s Baščaršije i pohitali ka Srebrenici, kako bi sačuvali “zlatnu koku”, a ovu opštinu zadržali kao najplodnije tlo za politička potkusurivanja i razne malverzacije

Ovih dana je nastavljena “agresija” fiktivnih glasača na srebreničku policijsku stanicu, u kojoj službenici CIPS-a jedva uspijevaju da odjave “Srebreničane” koji su došli da pomognu bošnjačkim političarima iz Sarajeva da još makar koju godinu zadrže vlast u ovoj opštini.

Čuli su ljetos mnogi, od Sandžaka do Zagreba, vapaj s Baščaršije i pohitali ka Srebrenici, kako bi sačuvali “zlatnu koku”, a ovu opštinu zadržali kao najplodnije tlo za politička potkusurivanja i razne malverzacije.

Ali, bilo kako bilo, izbori u Srebrenici su prošli. Epilog je već poznat. Ovdje će se još dugo živjeti u prošlosti i još dugo se neće smiriti strasti. Kad god bude nešto zatrebalo Sarajevu, a na štetu Srba, potegnuće se pitanje Srebrenice.

I, što je najgore ili najnedemokratičnije, u tu priču će se uplesti predstavnici međunarodne zajednice i nekih ambasada, koji ovu opštinu posmatraju na jedan “senzibilan” način.

Očigledno je već sada da u budućnosti Srebrenice nije ostavljeno dovoljno prostora i makar malo nade i vjerovanja da će biti drugačije i bolje ljudima koji ovdje žive.

Mnogi su u Srebrenici prevareni. Najviše oni koji su za male pare zadržali dosadašnje predstavnike lokalne vlasti i doveli u pitanje svoj opstanak na vjekovnim ognjištima.

Prevareni su i oni što su, poput muftije Zukorlića i njegovog zagrebačkog kolege, glasali u Srebrenici. Oni će, kad-tad, morati da prihvate činjenicu da svojim glasom nisu čuvali interes Bošnjaka, nego lične interese bošnjačkih političara, koji se godinama bogate na račun Srebrenice i uživaju od njenih plodova u komfornim stanovima i vilama po Sarajevu, Tuzli i drugim mjestima širom FBiH.

Ono što se dešava u ovoj opštini ne bi izrežirao ni sam Hičkok u najboljim danima. Podmetanja, podmićivanja, prevare i prije svega uvrede sa kojima će istinski Srebreničani morati da žive, obilježili su i ove izbore. A ono što se dešava poslije njih, samo potvrđuje ovdje cilj uvijek opravdava sredstvo, pa i u najgorim varijantama.

Izborna krađa koja se nesumnjivo dogodila u Srebrenici, tek će biti tema i dilema onih koji su trebali da se pobrinu da do nje ne dođe.

Onima koji su postali, pa ubrzo i prestali da budu Srebreničani kad-tad će se ući u trag, njihovi glasovi poništeni, a onda će o sudbini Srebrenice odlučiti njeni građani - Srbi, Bošnjaci i ostali koji vole Srebrenicu, zbog Srebrenice.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana