Srebrenica i Srbija

Goran Maunaga

Zašto Ćamil Duraković prošle godine nije rekao da je državni vrh Srbije nepoželjan u Srebrenici, kao što je to učinio sada, pred komemoraciju žrtvama zločina 11. jula u Potočarima?

Da je to učinio tada, Aleksandar Vučić ne bi došao na obilježavanje u Potočare 11. jula pa bi time bio izbjegnut pokušaj organizovanog atentata na njega.

Sada, kad je Vučić jedva izvukao živu glavu, a za Srebrenicu legli milioni evra za trošenje na projekte po slobodnom izboru, državni vrh Srbije odjednom je nepoželjan na komemoraciji u Potočarima.

Naravno da Duraković te činjenice, tu istinu neće iznijeti tako, nego će reći da je to sve zbog izbjegavanja eventualnih incidenata koje on ni na kakav drugi način ne može da stavi pod kontrolu.

Mogućnost incidenata u Potočarima prilikom dolaska Vučića   prošle godine bila je ista ili veća nego ove, na šta su upozoravale i bezbjednosne službe, pa ipak Duraković nije govorio o nepoželjnosti državnog vrha Srbije, naprotiv, pozivao ih je.

Mada je i tada mogao da kaže  da "oni koji negiraju genocid nisu poželjni na komemoraciji", kao što to govori danas.

Čak ga je, kao načelnika opštine u kojoj je pokušaj atentat na premijera jedne države, potpuno mimoišla i odgovornost za to jer se on tada ponašao i istupao kao mirotvorac.

Ono što sada radi i izjavljuje, govori da je riječ o potpuno drugačijem čovjeku, drugoj osobi od one kakvom se predstavljao ranije.   

Takav, u ovom slučaju "durakovićevski" duh, davno je opisao nobelovac Ivo Andrić.  

Dodatni veliki minus za Durakovića je i to što, govoreći o nepoželjnosti zvaničnika iz Srbije, i ne spominje sramotnu činjenicu da istraga o napadu na premijera Srbije, za koji je odgovoran i on kao načelnik opštine, još nema epilog.

Dakle, ideja Durakovićevog kolege Sadika Ahmetovića i odluka o proglašenju državnog vrha Srbije nepoželjnim 11. jula na komemoraciji u Potočarima, u najmanju ruku, ne služi pomirenju i smirivanju tenzija.

+++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana