Srebrenica i propale investicije

Krstina Ćirković

Da su mnogi, koji žive i rade daleko od Srebrenice, zloupotrijebili pomoć koja je iz raznih krajeva svijeta godinama upućivana s ciljem da se pokrenu proizvodni pogoni i zaposli osiromašeno stanovništvo, potvrđuje činjenica da se na području ove opštine masovno zatvaraju fabrike i privatne firme, čija su sjedišta u Sarajevu, Tuzli, Kopru ...

Prije desetak godina brojni su bjelosvjetski kvaziprivrednici i mešetari, krenuli u pravi pohod s navodnim ciljem da ekonomski oporave Srebrenicu. Obećavali su milionske investicije za pokretanje uništenih firmi i otvaranje na stotine novih radnih mjesta. I sve to pred svjetskom javnošću, jer je njihov dolazak izazivao veliku medijsku pažnju.

Podršku neiskrenim namjerama onih, kojima je osnovni cilj bio da pokupe donacije, davali su svi od predstavnika lokalne vlasti do međunarodne zajednice.

Za svakog “investitora” koji je došao u Srebrenicu dosadašnji načelnici opštine su dobijali političke poene i ko zna šta još. Narodu su ostale mrvice, neznatan broj radnih mjesta “na određeno vrijeme” i radna knjižica sa upisanim stažom od  mjesec, godinu ili najviše dvije.

Nije tajna da su mnogi vlasnici privatnih preduzeća i firmi iz raznih mjesta u FBiH registrovali predstavništva u Srebrenici samo da bi se našli na spisku donacija koje su obezbjeđivale kantonalne i federalna Vlada, te ambasade mnogih zemalja i brojne strane vlade.

Nakon što su ponestale donacije, “iskusni” privrednici su okrenuli leđa Srebrenici i Srebreničanima. Dešavalo se da preko noći pokupe ono malo opreme i mašina i pobjegnu što dalje. Ostavili su prazna obećanja da im je cilj dolaska u Srebrenicu da pomognu ljudima koji su odlučili da tu žive. Ostavljaju sada, bez trunke stida i sramote, prevareni narod, čije su oči bile uprte u cimose, erabe, vinarije...

Ostavili su Srebrenicu i njen narod na cjedilu. Sada su toga svjesni i predstavnici lokalne vlasti, koji pokušavaju da se izvuku iz neprilika, u koje su ih uvukli nadobudni prethodnici. Kako ne dozvoliti Slovencima da zatvore fabriku “Cimos” u Potočarima, koja zapošljava 103 radnika i koja godinama uspješno posluje? Kako spriječiti da se zatvori fabrika za proizvodnju kolača? To su samo neka od pitanja, kojima će se ovih dana morati najozbiljnije da bave  prvi Srebreničani.

Moraće pokušati makar da zaštite radnike i uloženi novac iz lokalnog budžeta ili na idućim izborima sigurno neće ostati u sadašnjim foteljama. A to će im, kao i njihovim prethodnicima, vjerujemo najteže pasti. Koga briga za narod i firme!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana