Srebrenica i demokratija

Vedrana Kulaga Simić

Punoljetni stanovnici u RS i FBiH kazali su prve nedjelje u oktobru kojeg od predloženih kandidata žele da vide na čelu svojih lokalnih zajednica tokom iduće četiri godine.

Na kraju svakog izbornog ciklusa svuda u svijetu postoje oni koji slave zbog izbornih pobjeda i oni koji tuguju zbog kraha i loših rezultata, ali u ovom procesu posljednju riječ imaju birači. I to je neminovno.

Srebrenica je specifična opština u Srpskoj koja je nekako uvijek u centru pažnje kada je izborna godina. I prije samih izbora, a posebno poslije kada se zbrajaju glasovi i gleda ko je uvjerio više birača da baš on zaslužuje da bude na čelu te opštine u godinama koje su pred nama.

To povjerenje ovog oktobra dobio je zajednički kandidat svih srpskih stranaka za načelnika Mladen Grujičić. Većina je u njemu vidjela, sudeći prema izbornim rezultatima, osobu koja je spremna da se suoči sa svim izazovima i koja zaslužuje da povede opštinu putem mira, tolerancija i razvoja.

Da je tako, potvrdilo je i ponovno brojanje glasova koje je u ponedjeljak obavljano u Sarajevu, a koje je samo potvrdilo da je narod u njemu prepoznao pravi izbor za svoju opštinu, ali to izgleda bošnjačka strana ne prepoznaje.

Postavlja se pitanje da li oni zaista misle da samo Bošnjak treba da vodi Srebrenicu? Vjerovatno da, i to je bajka u koju samo naivni mogu da povjeruju, jer se i u Srebrenici, kao i u svim ostalim lokalnim zajednicama u RS i FBiH održavaju izbori na kojim građani određuju lokalne lidere. To pravo, dakle, nikako nije u rukama Bakira Izetbegovića, niti bilo kojeg drugog političara.

Narod je rekao svoje. Većina je na glasačkom listiću označila kvadratić pored imena Mladena Grujičića i to je posljednja.

Da li je neko razočaran ili ne, to je njegova stvar, a tražiti da budu poništeni izbori, jer rezultati nekome nisu po volji je krajnji udar na demokratiju.

Ovoj zemlji treba život u miru i napredak, a stalno vraćanje u tešku prošlost i tjeranje nekih inata zarad svojih ličnih interesa i zamisli definitivno nisu put u bolje sutra.

Demokratsku volju treba poštovati, a poraz prihvatiti. Ono što se na ovim lokalnim izborima desilo u Srebrenici je odraz demokratije i biranja. Fer i pošteno, i za neke stvari i dva puta prebrojano. Pobjednici, dakle, treba polako da kreiraju puteve napretka i razvoja, a gubitnici mogu da se ljute ili da gledaju šta to možda u njihovim redovima nije štimalo pa su završili na toj poziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana