Srđan, Čovjek

Ratomir Mijanović

Srđan Aleksić ime je momka, glumca, plivača, heroja... koji je postao sinonim čojstva i viteštva.

Stara Njegoševa poslovica kaže... “u dobru je lako dobar biti, na muci se poznaju junaci”... Srđan se poznao i evo 20 godina poštuje kroz svoj viteški podvig, spasivši svog sugrađanina Alena Glavovića od razularenih ubica. Spasao je njemu život, a svoj položio na oltar istine i hrabrosti... Svjetlost koja se tog trenutka podigla i visoko vinula iznad Leotara biće putokaz generacijama Trebinjaca i mnogih drugih gdje i kuda treba stremiti... gdje je put istine, put hrabrosti, dobrote i praštanja...

I zaista, vrijeme je najbolji sudija. I u ratnoj tragediji Srđan je svojim primjerom pokazao da Trebinje ima ljude, da postoji druga strana medalje, da Trebinje nije onakvo kakvim su ga predstavljali. Bilo je u ovom gradu još brojnih primjera čovječnosti, ali je ovaj drastičan, jer je Srđan dao život za drugoga. Njegov plemeniti podvig nam pokazuje da uvijek pojedinci vuku društvo naprijed.

Koliki god je Srđan heroj, a jeste, heroj je i njegov otac Rade. Ako je Srđan simbol hrabrosti, on je simbol praštanja. Srce, u kojem su pomiješani tuga i ponos, kaže da najviše uzbuđuju susreti sa ljudima, koji žele sa njim da se vide, rukuju.

- Osjećam tada tugu u njihovim očima, ali i ponos što su u Srđanu našli čovjeka, nešto sa čime i oni mogu da se poistovijete, što žele da i oni budu, a stariji - da njihova djeca budu tako plemenita. Jer, svako ko iole ima duše i razumijevanja zna da dobrota može da nam donese blagostanje - kazao je Rade.

Otac heroja naših dana govori riječi koje duboko ostaju urezane u našim mislima:

- Znate, ja sam ipak nekako srećan u svojoj fizičkoj nesreći, kada mi, recimo, jedna studentkinja Trebinjka kaže: “Vi ste, čika Rade, učinili da mi Trebinjci svuda idemo uzdignute glave”.

Ljudskost ne poznaje granice. Satkana od ljubavi za drugog, praštanja i razumijevanja - ne razlikuje rase ni nacije i zato je njena uzvišenost nemjerljiva, a pokretačka snaga nezaustavljiva, bez obzira na neumitan protok vremena. Opet su zajedno Srđan i Rade. U srcima svih nas, u kojima je iznova zaiskrio Čovjek

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana