Srbovanje u Federaciji

Željka Domazet

Da se sve ironije i nelogičnosti ovog svijeta mogu naći u BiH ovoga je puta dokazao neuspješni pokušaj imenovanja Vlade Federacije, kada se konstatovalo da je među predloženim ministrima višak Srba.

Godinama se u javnosti i među političkim zvaničnicima u BiH lome koplja u vezi sa činjenicom da nijedan legitimni predstavnik srpskog naroda nije izabran na funkcije u federalnim institucijama i da Srbe predstavljaju oni koji su u izjašnjenju da pripadaju srpskom konstitutivnom narodu vidjeli jedino svoju šansu za uhljebljenje.

Tako smo nedavno imali slučaj da su u izjašnjenju da su Srbi svoju šansu da se uguraju u federalni Dom naroda vidjeli Rasim Smajić, Nermin Bjelak i Haris Pleho, ali kako je u evidenciji kod Centralne izborne komisije ustanovljeno da su se doskora drugačije izjašnjavali, njihov naum je osujećen. Stoga je njihovo naprasno srbovanje propalo kao i uhljebljenje u Domu naroda. Nažalost, oni nisu usamljen slučaj.

Zbog činjenice da u stranačkim redovima nemaju gotovo nikako predstavnika srpskog naroda federalne stranke su se nakon prošlih izbora dale u lov da nađu predstavnike srpskog naroda kako bi popunile Dom naroda i Vladu Federacije. U trci za federalni Dom naroda nisu uspjeli, pa ih je trenutno umjesto 17 samo 13 i tako se nastavila tradicija po kojoj su rijetki izborni ciklusi nakon kojih je Federacija uspijevala da popuni Klub delegata srpskog naroda.

Kada je riječ o utrci za kadrove srpske nacionalnosti u Vladi FBiH "lov" je bio uspješniji nego što je trebalo, pa se na kraju ispostavilo da je za ministre predloženo četvoro Srba umjesto troje kako to federalni Ustav predviđa. Nakon utvrđivanja te činjenice potpredsjednik Federacije iz reda  Srba Milan Dunović je povukao svoju saglasnost na izbor Vlade i trenutno se vode pregovori iza kulisa kako bi se neko od njih četvoro izjasnio makar kao ostali.

Tako su problemi sa nacionalnom zastupljenošću doveli do toga da je Srbin Dunović zbog viška Srba zaustavio imenovanje federalne Vlade.

Da li će se i kako posložiti stvari kada je riječ o Vladi Federacije i da li će to biti učinjeno uskoro, pokazaće dani koji slijede, ali je sasvim jasno da u BiH a naročito Federaciji turbulencija neće nedostajati pa makar to bilo i zbog Srba koji su iz ovog dijela BiH uglavnom protjerani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana