Srbija za Tomu

Darko Gavrilović

Lider naprednjaka Tomislav Nikolić ostvario je iznenađujuću pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji nad Borisom Tadićem. Pokušavajući da daju pravu dimenziju izbornog iznenađenja, mnogi analitičari su Nikolićev trijumf opisali političkim zemljotresom. Takva ocjena je prilično smjela i površna, jer je postojalo mnogo uzroka koji su doveli do pomjeranja izbornih tektonskih ploča u Srbiji.

Tadićeve demokrate i te kako imaju razloga da mnoge od tih uzroka potraže u svojim redovima. Očigledno uljuljkani prednošću iz prvog kruga, koalicija “Izbor za bolji život” olako je ušla u drugo poluvrijeme, a stranačka “vojska” nije radila ništa na terenu. Uspavanosti su doprinijeli i istraživači javnog mnjenja, koji su već poslije prvog kruga Tadiću “dodijelili” novi predsjednički mandat. Neke od agencija bile su toliko uvjerene u nadmoć demokrata da su Tadiću dale čak i dvocifrenu prednost i uspavale njegove glasače.

Alarm je upaljen već poslije saznanja da na birališta nije izašlo ni pola registrovanih glasača. Nedisciplinovanost i opuštanje birača demokratske provenijencije Nikoliću je širom otvorilo vrata predsjedničke palate. Najočigledniji primjer uspavanosti Tadićevog biračkog tijela je Beograd koji je zaneseno ispijao kafe na suncu i zaboravio da glasa.

Iako je na svojoj strani imao gotovo sve medije, izgubio je izbore.

Prefinjena predstava u medijima o uspješnosti nije mogla da sakrije da Tadić nije imao snage da na vrijeme napravi rezove. Efekti bi bili drugačiji da se odrekao anemičnog premijera Cvetkovića ili smijenio ponekog korumpiranog i nesposobnog funkcionera iz svoje stranke. Ta nemoć se Tadiću vratila kao bumerang i u konačnici dovela do sječe njegove političke glave. Račun za sve isporučen je Tadiću i niko ga nije pitao da li je on zaista kriv za sve promašaje svojih saradnika.

Veliku ulogu u promašenoj političkoj strategiji imali su sigurno i Tadićevi PR eksperti koji su smatrali da kod naroda pije vode samo ono što objave mediji u kojima se predstavljaju samo uspjesi vlasti, a ne ono što vlast zaista radi ili ne radi.

Ekonomska kriza bila je još jedan važan izborni faktor, ali je Tadićev izborni štab potcijenio da su pred njom pali mnogi evropski lideri. Nikola Sarkozi je izgubio predsjedničku trku, grčki PASOK je razoren, a Angela Merkel uzdrmana porazom u svojoj bazi. To su bila upozorenja da će i Tadićev rival, ma ko on bio, imati startnu prednost, ali se preko njih olako prešlo.

Zbog toga gledamo danas “vašarsko slavlje” u izbornom štabu naprednjaka, ogledalo nove Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana