“Srbija” umjesto Kasindola

Željka Domazet

Da institucije Republike Srpske ne dijele i ne cijepaju svoje stanovništvo, pa ma na kom dijelu se ono nalazilo, najbolje je pokazala i dokazala izgradnja i otvaranje najsavremenije bolnice u Istočnom Sarajevu “Srbija”.

Ovo zdanje, na koje su stanovnici Istočnog Sarajeva i cijele regije čekali više od četvrt vijeka, oko sebe je okupilo i Republiku Srpsku i Srbiju i ne bez razloga i s ponosom je dobilo ime po svojoj matici. Bez trunke podjela, bez ijednog zrna razdora u najsvečanijoj atmosferi, sa oduševljenjem uz himne i zastave Srpske i Srbije, kao i aplauz oduševljenih građana i zvanica, otvoreno je ovo zdanje koje je građeno po principu “ključ u ruke”. Svako onaj ko bi svemu ovome dao bilo kakvu zamjerku može jedino da sije zrno razdora koje, treba se nadati, nikada više na području Republike Srpske i Istočnog Sarajeva neće biti posijano.

Zdravstveni radnici, koji su cijeli ratni i poratni period bili uz svoj narod, liječili mu ratne i poratne rane, okupili su se oko bolnice “Srbija” sa vjerom da će se i ovo novo zdanje naći na usluzi svima koji danas-sutra budu potražili pomoć, bez obzira na to da li nose jednu ili drugu partijsku knjižicu, bez obzira na to da li su pozicija ili opozicija, bez provjere da li pripadaju bilo kojoj političkoj opciji ili su politički neutralni.

Naprosto, pomagaće im zato što oni to zaslužuju jer su godinama strpljivo čekali da im se desi “Srbija”. Uvjereni su da ovo zdanje neće zatvoriti vrata ni za ljude kojima je potrebna pomoć i iz federalnog Sarajeva, kao ni za one iz cijele regije, od Trebinja, preko Foče i dalje do Zvornika ili Bijeljine i tako dalje i tako redom. Najavili su da će se i medicinsko osoblje usavršavati i sticati znanja kako bi odgovorilo savremenim tehnologijama dvadeset i prvog vijeka.

“Srbija” je građanima ovog dijela Republike Srpske omogućila da konačno zaborave vojna nosila kojima su do otvaranja ovog zdravstvenog zdanja nošeni u operacione sale i iznošeni iz njih. Zaslužili su to ovi heroji sa kraja dvadesetog vijeka i strpljivi ljudi koji su vjerovali i još uvijek vjeruju da je Istočno Sarajevo strateški interes Republike Srpske i da izgradnja Istočnog Sarajeva na goloj ledini nije bila uzaludna, kao ni njihova borba za slobodnu Republiku Srpsku.

Svi oni koji bi da potcjenjuju slobodu i dijele Republiku Srpsku, ni juče kada se branila sloboda srpskog naroda, ni danas nakon izgradnje bolnice “Srbija”, ni sutra kada je mir i napredak zavjet i prošlih i nadajmo se budućih generacija ovog kraja i cijele Srpske, neka ne pokušavaju da na ovom dijelu siju bilo kakvu mržnju ili netrpeljivost prema zapadu, istoku, sjeveru i jugu naše zemlje. To im ovaj narod sasvim sigurno neće dozvoliti, jer najbolje zna cijenu svega što je dao za Republiku Srpsku i njen opstanak. Ne bez razloga, upravo ovdje je bolnica “Kasindo” postala “Srbija”.+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana