Srbija i mi

Vanja Štrbac
Srbija i mi

Evropska unija ima i previše svojih problema zbog kojih joj je, sasvim opravdano, BiH već preko glave. Suočava se sa krizom u Grčkoj, stravičnim padom evra i stavom Velike Britanije u vezi sa pitanjem problema EU.

Upravo iz tih razloga EU je i stalo da u BiH konačno smiri stanje i da je skine sa dnevnog reda. EU pokušava sve da zadrži stvari kakve jesu - da se u potpunosti poštivaju Dejton i unutrašnja struktura zemlje.

I upravo zbog toga EU je odlučila da odigra na dvije karte koje se zovu - Boris Tadić i Ivo Josipović. EU, prepuna svojih problema, nada se da će uz pomoć predsjednika Srbije i Hrvatske i njihov pragmatičan pristup problemu regiona, 15 godina poslije završetka rata konačno prizemljiti situaciju u BiH.

I sa tog stanovišta nema se šta prigovoriti, izuzev jedne sitne, ali krupne stvari. Da li je Tadić odabrao dobar put u svojoj misiji?

Da li je Tadić, u nastojanju da smiri BiH i ispuni zadatak EU, i sam prekršio Dejtonski sporazum? Prvenstveno potpisavši Istanbulsku deklaraciju, za vrijeme neslužbene posjete Silajdžića Istanbulu. Deklaraciju koju nije odredilo Predsjedništvo BiH, niti je potpisana u saglasnosti sa članovima ove institucije, zbog čega je proglašena nepostojećom.

Da li je prekršio Dejton, čiji je garant, pozivom Silajdžiću u Beograd, jer po Dejtonu BiH predstavlja Predsjedništvo, a ne jedan njegov član?

Opozicija u Srbiji jedva je dočekala da Tadiću otvori sva ova pitanja, mašući mu konstantno ispred nosa potpisima za vanredne izbore više od milion ljudi.

Jasno je da bi ga zato pokušaj uloge regionalnog lidera mogao koštati vlasti kod kuće, posebno jer pravo glasa pripada i stotinama hiljada glasača prognanih iz BiH i Hrvatske.

Pokušaj dobijanja poena u biračkom tijelu na imaginarnoj odbrani Kosova, mogao bi vlastima u Srbiji da se vrati kao bumerang u poređenju sa odbranom realnih i stvarnih ingerencija RS u okviru BiH.

"Ministar za Kosovo", kako javnost Srbije često naziva ministra inostranih poslova Vuka Jeremića, mogao bi da na pitanju BiH izgubi nacionalni oreol koji je projektovano izgradio odbranom neodbranjivog.

Svega toga svjestan, Tadić je u petak doputovao iznenada u Banju Luku. Iako su, očigledno, vlasti RS i Srbije o svemu ovome morale da razgovaraju ranije, ipak se treba nadati da će razgovori, pa makar oni i okasnili, donijeti realna rješenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana