Srbija i dogovor

Željka Bašić
Srbija i dogovor

Srbija i Republika Srpska su na sastanku sedam političkih lidera iz RS kod predsjednika Srbije Borisa Tadića još jednom odaslale poruku privrženosti izvornom Dejtonskom mirovnom sporazumu i dogovoru tri naroda u BiH.

Poruka je upućena međunarodnoj zajednici i ponajviše, liderima u BiH, na kojima je da odluče kojim putem žele da idu i žele li u Evropsku uniju.

Srbija je još jednom pokazala i potvrdila svoju opredijeljenost konstruktivnom djelovanju i podršci svemu onome o čemu se konsenzusom dogovore sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, Srbija ispunjava svoju međunarodnu ulogu da svjedoči očuvanju integriteta BiH i brine o stabilnosti u regionu.

Nosilac ove obaveze je i Hrvatska koja je takođe potpisnica Dejtonskog sporazuma i koja treba da pruža podršku legitimnom dogovoru naroda u BiH i očuvanju i primjeni Dejtonskog sporazuma.

Ako bi se u pojedinim segmentima i mijenjao ovaj strateški dokument, koji je obilježio čitavo istorijsko poglavlje i doprinio ne samo zaustavljanju oružanih sukoba već i uredio zemlju i omogućio joj da izabere legitimne institucije i predstavnike koji će izražavati volju naroda, primjenjivati zakone i nadograđivati sve što je višegodišnjim ratom uništeno, onda to mogu jedino da učine upravo poštujući volju naroda. Ali ne jednog već tri naroda u BiH.

Zbog toga je Srbija pokazala odlučnost da podstiče lidere u BiH na međusobno povjerenje i dogovor bez pritisaka, ucjena i naredbi sa strane.

Možda će njenu ulogu pojedine strane u BiH drugačije protumačiti, ali ono što međunarodna zajednica očekuje od Srbije kada je BiH u pitanju, ona će to i ispuniti.

A od naših susjeda nije zatraženo ništa drugo osim da budu garant očuvanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i da podstiču lidere BiH na dijalog i zajedničko djelovanje koje će sva tri naroda učiniti zadovoljnim.

Najzad, to je i jedini realni i mogući rasplet, kako stranci kažu, pat pozicije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana