Srbi u Parlamentu FBiH

Svjetlana Šurlan

U BiH se sve dijeli, pa tako imamo srpske, hrvatske, bošnjačke fotelje na različitim nivoima vlasti. To je neophodno da bi se obezbijedila ravnopravnost naroda i kako bi se glas svih mogao čuti na svakom mjestu. To je, kako kažu, u skladu sa evropskim principima, sa demokratijom, sa ljudskim pravima...

Zaboravlja se da BiH nije zemlja u kojoj se može računati na praktičnu primjenu mnogih principa, pa tako i ovih. Iako se određeni propisi u teoriji poštuju, suština i praksa daleko su od toga.

Očigledan primjer je zastupljenost Srba u Parlamentu Federacije BiH kojih ima u Predstavničkom domu onoliko kolika je zakonska kvota.

Međutim, ovi Srbi dolaze iz bošnjačkih stranaka, a ove godine iz Socijaldemokratske partije, Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost.

Da li će oni da rade u interesu naroda kome pripadaju ne bi možda trebalo unaprijed govoriti, ali je dosadašnja praksa pokazala da je odgovor na ovo pitanje negativan. Pokazalo se naime da su predstavnici srpskog naroda koji su dolazili iz bošnjačkih partija najčešće radili isključivo u interesu partije kojoj pripadaju, što se ponavlja iz godine u godinu.

Tako prava naroda, kojem su se izjasnili da pripadaju, ostaju nezaštićena, odnosno Srbe u FBiH nema ko da zastupa u Predstavničkom domu.

Godinama je takva zloupotreba rađena i što se tiče Doma naroda Parlamenta FBiH, što bi sada trebalo konačno da se ispravi.

U idućem mandatu Srbe bi u federalnom Domu naroda trebalo bar dijelom da predstavljaju oni koji dolaze iz partija sa sjedištem u Srpskoj i koji će uistinu štititi njihova prava, što je svakako nada u bolje sutra za sve one pripadnike srpske nacionalnosti koji nisu imali kome da se obrate za zaštitu svojih prava.

Kada će u BiH sazreti atmosfera da svakom pripada njegovo i da se manipulacijama ne umanjuju prava drugih, teško je predvidjeti.

Sigurno je da će evropski principi, demokratija i ljudska prava još neko vrijeme sačekati prije nego u praksi stupe na snagu u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana