Srbi u Parlamentu FBiH

Željka Domazet

Za razliku od ranijih godina kada su Srbe u federalnom Parlamentu predstavljali uglavnom poslanici i delegati SDP-a ili oni iz drugih bošnjačkih i hrvatskih stranaka, u naredne četiri godine situacija bi, kako se očekuje, trebalo da bude znatno drugačija zbog izbornog rezultata koji je SNSD ostvario u FBiH.

Prema još nepotvrđenim rezultatima ovih izbora, kako tvrde u SNSD-u, ova stranka će u Domu naroda Parlamenta FBiH imati dovoljno ruku koje će štititi interese Srba u ovom entitetu i kapacitet da vrate ustavnost Srbima kao konstitutivnom narodu.

Jer, do sada su ih "štitili" drugi, oni koji su svoju pripadnost srpskom narodu koristili, izgleda, uglavnom samo da je unovče, s obzirom na to da je nakon njihove zaštite broj Srba u Federaciji sve više opadao. Poznato je tako da je u Klubu Srba do sada saradnja bila nikakva i da su poslanici i delegati iz bošnjačkih partija radili isključivo po nalozima svojih partijskih šefova.

Nije nepoznanica da je u još uvijek aktuelnu Vladu Federacije ušao Desnica Radivojević kao kadar SDA, koji je o Srbima u Federaciji brinuo kao o lanjskom snijegu.

Od Desničine brige kako je povratnicima u Sarajevu, Livnu, Kupresu ili na drugoj strani, boljele su ih i lijeva i desna, jer su i jednom i drugom rukom morali "kopati" da dođu do kore hljeba.

U SNSD-u kažu da je ova stranka kao jedina koja ima sjedište u Republici Srpskoj i parlamentarni kapacitet u Federaciji u stanju da vrati dignitet Srbima u Federaciji i da ih jedina nije zaboravila. Kako će novi delegati i poslanici štititi prava Srba u naredne četiri godine i da li će i za naredne izbore, kako lokalne tako i opšte, povećati svoj kapacitet ostaje da se vidi.

Ako budu radili za one koji su im dali povjerenje, sigurno je da će i rezultati svih narednih izbora biti bolji.

Njihove poteze će svakako analizirati i pratiti iz dana u dan. Glasači će ocijeniti da li će biti zaboravljeni ili će im se njihovim radom stvoriti uslovi za život i otvaranje novih radnih mjesta. Sigurno je jedno. Kako budu sijali, tako će i žnjeti.

Ono što je sasvim sigurno, od njihovih poteza zavisiće ostanak, oporavak i opstanak srpskog naroda u Federaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana