Srbi u Federaciji

Svjetlana Šurlan

Srpski narod odavno je na marginama u FBiH. Javna tajna je da njihove interese brane oni koji nisu njihovi istinski predstavnici i kako onda očekivati da budu zadovoljni sa onim što im je servirano?

Stanje u tom dijelu BiH odavno nije ni izbliza onako kako bi trebalo da bude za jedan narod koji je konstitutivni, ili barem tako samo piše na papirima. Jer praksa je nešto drugačija. Guranje pod tepih srpskog jezika, nepostojanje ćiriličnih tabli i natpisa samo su djelić onoga sa čime se susreću oni koji su odlučili da ostanu na ognjištima.

Do takve slike dovela je mahom politika i volja onih koji imaju u svojim rukama moć da vedre i oblače u FBiH i da bez grize savjesti povlače poteze koji nisu u interesu svih naroda. "Može im se", što bi narod rekao, ali to nije pravac kojim bi trebalo da idu.

Ako već jedan narod važi za konstitutivni, to mora da bude i potvrđeno, dokazano, a ne da se iz dana u dan to demantuje. U tom pravcu, kako se čini, ide i posljednja inicijativa iz kuhinje potpredsjednika FBiH Milana Dunovića, koji je, da stvar bude gora, na toj poziciji kao potpredsjednik iz reda srpskog naroda. Naravno, izglasan većinom glasova iz druga dva naroda.

I to je suština svega u FBiH. Politička moć predstavnika iz reda srpskog naroda svedena je na nekolicinu onih koji su i zaista predstavnici tog naroda i onih drugih, koje je, kao takve, mahom izgradila politika. Ona politika zbog koje ni lani nije mogao da bude potpunjen Klub Srba u federalnom Domu naroda, a trebalo ih je svega 17. Međutim, i to je nedostižno bilo, pa su četiri fotelje i dalje upražnjenje.

To je bio i razlog zbog kojeg je, barem kako je saopšteno, Dunović uputio inicijativu za izmjene federalnog Ustava, da te fotelje ne bi ostale prazne, ali put koji vodi do toga, kažu, nije onaj pravi. Ustavni sud FBiH je nedavno odbacio zahtjev Kluba Srba za zaštitu nacionalnih interesa prilikom usvajanja Zakona o državnoj službi, jer, po njihovoj procjeni, Klub nije imao potreban broj ruku za taj potez.

To je samo jedan od primjera kakav je položaj Srba u FBiH i da se to mora promijeniti, ali na pravi način, koji ni na koji način ne podrazumijeva podmetanje noge. Svaki narod, ne samo u FBiH, mora da bira svoje istinske predstavnike, a ne da im interese brane oni koji su daleko od toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana