Srbi u FBiH

Vanja Štrbac
Srbi u FBiH

Dokle ide nepoštivanje zakona i Ustava BiH od strane zvaničnika u FBiH, pokazuju i podaci analize Srpskog građanskog vijeća - pokreta za ravnopravnost u BiH, prema kojima u institucijama FBiH radi neznatan broj Srba.

Nije malo ni onih institucija u kojima nijedan zaposleni nije iz reda srpskog naroda. Recimo, u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH među 95 zaposlenih nema nijednog Srbina, a Srba nema ni među zaposlenim u federalnom Ministarstvu saobraćaja i komunikacija. U federalnom Ministarstvu za raseljena lica i izbjeglice i Ministarstvu okoline i turizma radi samo po jedan Srbin.

Od 502 zaposlena radnika u javnim ustanovama na nivou Federacije BiH svega je 29 Srba, rezultat je analize Srpskog građanskog vijeća.

Ovi poražavajući podaci za FBiH sasvim su jasan i očigledan pokazatelj direktnog kršenja Ustava BiH. Po ko zna koji put! Jer, nepoštivanje Odluke o konstitutivnosti naroda je upravo to - kršenje Ustava BiH.

Prema podacima SGV-a stiče se utisak da Srbi u FBiH i nisu konstitutivan narod, već nužno zlo koje živi među Bošnjacima.

U takvom okruženju teško je boriti se za svoja prava, jer Srbi u FBiH, sasvim svjesni koliko su nepoželjni u ovom entitetu, teško da će se usuditi da podignu svoj glas protiv nepoštivanja Odluke o konstitutivnosti.

Odluke se svuda u svijetu, ali ne i u BiH, donose da bi bile poštovane i da bi se djelovalo u skladu sa njima.

Ali, Odluka o konstitutivnosti naroda, izgleda, samo je slovo na papiru, koje u praksi FBiH ne znači ama baš ništa, slovo koje je knjiški primjer razilaženja teorije i prakse.

Jer, kako drugačije objasniti činjenicu da sve visoke funkcije u FBiH, godinama unazad, obavljaju isključivo Bošnjaci, a da Srbi u procentu daleko manjem od deset, rade u pojedinim službama.

Konstitutivnost i ravnopravnost naroda u BiH ne bi trebalo da budu pod znakom pitanja, jer je riječ o istorijskoj, civilizacijskoj i ustavnoj kategoriji i toga smo svjesni izgleda samo mi, "obični ljudi".

Dok oni koji nam kroje sudbine, misleći na ličnu korist obavljajući državne poslove, svjesno zaboravljaju osnovne obaveze, koje su im zakonom propisane. Ali, to više nikoga ne čudi, jer riječ je o FBiH u kojoj nikad ništa novo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana