Srbi u FBiH

Vedrana Kulaga Simić

Nova godina, nova vlast, a isti problemi u FBiH kada je riječ o izboru čelnika izvršne i zakonodavne vlasti tog dijela BiH.

Ponovo svih ima dovoljno (pa i previše), samo Srba nimalo i to je problem pred kojim godinama mnogi okreću glavu na drugu stranu, skreću priču na druge teme, dok po ćorsokacima traže u svojim redovima nekoga srpske ili "srpske" nacionalnosti da zauzme pozicije koje tom narodu pripadaju kao konstitutivnom.

Protekle godine su pokazale, a ova još jednom potvrdila, da uveliko manjinski srpski narod u FBiH predstavljaju kadrovi bošnjačkih i hrvatskih stranaka, pa i oni koji na nacionalnost gledaju, u najmanju ruku, kao na godišnja doba. U jednom izbornom ciklusu su Bošnjaci/Hrvati, u drugom - eto ih iz reda ostalih, da bi se pojedinci prošle godine, jednog jutra probudili i osjetili da su Srbi i kao takvi se prijavili da predstavljaju, zastupaju i brane interese Srba u tom dijelu BiH.

Spisak imena i prezimena poslanika i delegata u Parlamentu FBiH dovoljno govori. I previše. I više je nego vidljivo da Srbi nisu konstitutivni narod u FBiH, da njihove interese ne brane istinski srpske stranke već da su se u srpske redove uvukli mnogi drugi. Ne zbog želje da pomognu i podignu jednom tu napismenu konstitutivnost na noge, već zarad dobre plate i nekih drugih interesa.

Prvi pokušaj konstituisanja Doma naroda Parlamenta FBiH je propao u četvrtak jer nisu mogli da budu izabrani kandidati iz reda srpskog naroda za potpredsjednika FBiH i za poziciju potpredsjedavajućeg Doma naroda federalnog Parlamenta. Nije popunjen čak ni Klub Srba u Domu. I nakon brojnih pokušaja i na izborima i poslije njih ostale su prazne četiri stolice u klubu koji treba da čine predstavnici srpskog naroda. "Puno" je njih 13, a trenutno nijedna stranka/opcija nema sigurnih pet ruku potrebnih za početni korak, odnosno da predlože nekog za pozicije koje su u prvom krugu ostale nepopunjene.

Novi pokušaj za konstituisanje Doma zakazan je za četvrtak, a da li će stvari ostati iste ili će se neki novi Pleho, Bjelak i Smajić tog jutra probuditi kao Srbi biće poznato za nekoliko dana. 

Svaki narod u ovoj zemlji, u oba njena entiteta, mora da ima svoje prave predstavnike jer predstavljanje interesa naroda nije isto što i smjena godišnjih doba, a po istom ključu od godine do godine se ne smije mijenjati ni nacionalnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana