Srbi kao vječiti negativciSrbi kao vječiti negativci

Dragana Orlović

Francuski list “Le Monde diplomatique” nedavno je objavio kako je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine hranjeno raznim medijskim lažima, a glavni dezinformatori bile su zapadnjačke vlade, NATO i najugledniji mediji u svijetu.

Iako su debelo zakasnili sa ovim člankom i samo naknadno potvrđuju ono što smo već svi znali, ipak niko ne može ostati ravnodušan pred činjenicom da je srpski narod godinama, na najgori mogući način, predstavljan u svijetu. Svjesno i planski.

Ratna propaganda nije prisutna samo u raznim svjetskim novinama i televizijama, već i u gotovo svim filmovima gdje se pominju Srbi.

I sa one i sa ove strane Drine - srpski narod vječiti je negativac.

Tako je u proteklih 20 i kusur godina, rat i poslijeratna BiH bila tema kojom su se bavili mnogi evropski i američki filmski reditelji. Mnoga strana ostvarenja inspirisana su bosanskom tematikom, a u većini njih upravo su Srbi prikazani kao agresori i zločinci.

Strani novinari koji spasavaju siročad iz ratom zahvaćene Bosne, američki vojnici koji ostaju zarobljeni na teritoriji pod kontrolom Srba u BiH, pripadnici UNPROFOR-a koji posmatraju zločine, a nemoćni su da bilo šta učine, odvažni reporteri koji se daju u potragu za Radovanom Karadžićem - od završetka rata do danas, BiH je u očima evropskih i američkih filmskih autora predstavljana iz najrazličitijih uglova. Ono što je zajedničko svima njima je činjenica da su Srbi prikazani kao pripadnici krvoločnog plemena.

Holivud je uz strane medije jednostavno satanizovao srpski narod.

Zato nas ne treba čuditi kada  Robert de Niro u filmu “Grad pored rijeke” kaže: “Kada sam bio mali ovaj dio grada je bio pun života. A gle ga sada, kao da je srpska vojska prošla kroz njega”. Ili kada u seriji JAG, Srbi u BiH ruše  američkog pilota, pa ga vijaju na konjima. Ni Anđelinina “Zemlja krvi i meda” nije nam bila ništa novo i začuđujuće. Naprotiv. Nismo ništa drugo ni očekivali. Tako i ovaj članak, gdje francuski novinari tek sada otkrivaju kako su američki mediji “istraživali” i izvještavali ne čudi.

Negativno tretiranje Srba kao naroda prisutno je već decenijama i teško da se sa tim možemo izboriti. Ljudi koji nas nikada nisu upoznali i možda i ne znaju gdje se nalazimo, jednostavno stvaraju sliku na osnovu tamošnjih medija i informacija koje im serviraju. A to su, većinom, laži obogaćene floskulama, predrasudama i, što je najgore, klasičnom propagandom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana