Srbi i Indijanci

Veljko Zeljković

Srbi, nekada jedan od konstitutivnih naroda u Hrvatskoj, danas doživljavaju sudbinu Indijanaca, američkih starosjedilaca. Još malo pa ih neće ni biti, jer ono malo što ih je ostalo ili se vratilo u predratne domove staro je u prosjeku više od šezdesetak godina.

Nalaze se u “rezervatima” i imaju status koji su nekada i Indijanci imali u Americi. Ostalo je još da godine učine svoje i “demokratska” Hrvatska će postati ono što je i oduvijek željela - etnički čista.

“Oluja” je učinila svoje. Ono što se tada nije uspjelo, Hrvatska je uradila u mirnodopsko vrijeme. Opstruisala je povratak, oduzimala stanarska prava, borila se protiv svega što ima predznak ćiriličnog. Srbi se nisu mogli ni zaposliti i svakodnevno su bili izloženi provokacijama i šikaniranju.

I sve je to Evropa nijemo gledala. Bez reakcije. Kao nagradu primili su “lijepu njihovu” u Evropsku uniju, a da pitanje srpske imovine i prognanih Srba nije riješeno. Nisu se pokazali ni navodni zaštitnici i politički predstavnici srpskog življa u Hrvatskoj. Vođena je poltronska politika.

Sve to je davalo vjetar u leđa hrvatskim političarima da nastave sa realizacijom sna Ante Starčevića. I blizu su da ga i ostvare.

Od 180.000 Srba, koliko je, primjera radi, nekada živjelo u Zapadnoj Slavoniji, danas ima tek oko desetak hiljada. Ovi prostori planski su naseljeni Janjevcima, katolicima koji su izbjegli sa Kosova.

Ono što posebno zabrinjava jeste ponovno povampirenje jedne opasne ideologije koju je započeo i jedno vrijeme sprovodio Ante Pavelić. Fašističke ideologije!

Ustaška ikonografija, pjesme i uzvik “Za dom spremni” mogu se vidjeti i čuti na svakom koraku. Ustaški simboli se mogu slobodno i nekažnjeno isticati i nositi.

I zvanične vlasti sve to tolerišu, pa čak i prihvataju, poput aktuelne predsjednice Kolinde, koja ne krije da obožava Tompsona i njegove pjesme.

Ova ostrašćenost ide toliko daleko da je i Blajburg proglašen svetim mjestom, a Jasenovac radnim logorom.

Sve što su ustaše radile pokušava se minimizirati, a broj srpskih žrtava umanjiti.

A onda, šamar! Doduše pomalo zakasnjeli. I to iz bratske Austrije, koja je nedavno ustašku ikonografiju proglasila fašističkom, a ustaški pokret stavila u istu ravan sa terorističkim organizacijama poput “Al-Kaide” ili IS-a.

Da li je kasno? Jeste! Srpskog naroda svakim danom je sve manje, a ustaška ideologija, koja je već jednom “očistila” Hrvatsku od Srba, ponovo je tu. Na narednom popisu srpsko stanovništvo vjerovatno će biti statistička greška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana