Srbac i piletina

Dejan Jovičić
Srbac i piletina

Iako je piletina najpoznatiji brend srbačke opštine, koje je od Srpca napravilo centar živinarstva u BiH, ovaj proizvod uspio je da zavadi mještane jednog malog sela sa velikim privrednim gigantom, uvede ih u sukob sa resornim ministarstvom, dovede do protesta i hapšenja, a kako stvari stoje i do neminovnih otkaza.

Slovenačka "Perutnina Ptuj" oživjela je privredu u Srpcu, otkupivši klaonicu u Poveliču i zaposlivši 243 radnika sa redovnim ličnim primanjima.

Izgradnjom farmi u Kladarima planirali su proširenje proizvodnje i zapošljavanje nove radne snage, što je prepoznala i Investiciono-razvojna banka RS, koja im je odobrila kreditna sredstva. Dozvolu su dobili i od resornog ministarstva, ali tada stupa na scenu grupa nezadovoljnih mještana koja je po cijenu života odlučila da odbrani rodnu grudu od "slovenačkih osvajača" koji su željeli da sagrade šest "kasarni" u kojima bi boravile na stotine hiljada "pernatih okupatora".

I pored toga što u njihovom naselju već postoji 18 ovakvih jedinica, Kladarčani su se, vodeći parolama "naše je bolje" i "kupujmo domaće", odlučili protjerati nezvane goste i prije objavljivanja rata, a u tome im je pomogao banjalučki Okružni sud koji je stopirao izgradnju, natjerao bagere na povlačenje i vratio stvari na početak.

Nezadovoljni slovenački vođa zaprijetio je otkazima, vodeći se ekonomskim interesima, ali to nije spriječilo buntovnike da zaprijete novim prijavama ako im u sitne sate zakukuriču ptujski pijetlovi. Čak i po cijenu da se time poveća broj gladnih usta u vremenu teške ekonomske krize, kada većina građana Republike Srpske jedva krpi kraj s krajem. Očigledno da će čist vazduh biti nešto od čega će radnici "Perutnine" u budućnosti morati preživljavati, ali ako ništa drugo, bar će biti ekološki osviješćeni.

Po svemu sudeći, Kladarčane na zanima da li je starija koka ili jaje, ali ostatak građana srbačke opštine ipak sa zabrinutošću stavlja prst na čelo i čeka razvoj situacije. Sudbina 243 radnika klaonice u Poveliču nalazi se u rukama 24 mještana i svaki njihov idući potez naći će se pred velikim ispitom.

Ostaje nada da će dvije zaraćene strane ipak sjesti za zajednički sto i objaviti primirje u interesu svih građana srbačke opštine. U trenucima kada se privreda u Srpcu počinje oslanjati na zdrave noge, uređenjem industrijskih zona u Crnaji i Sitnešima, novi odliv radne snage bi predstavljao veliki udarac za ekonomiju ove lokalne zajednice.

Alternativa ostaje da pratimo trendove i usvajamo nove brendove. Međutim, pošto je očigledno da je čovjek čovjeku vuk, udružiti se u čopore kao u praistoriji ne bi bilo loše rješenje...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana