Sramotna presuda

Goran Maunaga

Presuda Suda BiH kojom je bivši pripadnik HVO Almaz Nezirović osuđen na dvije godine zatvora za zločin nad srpskim civilima u Derventi i Brodu 1992. godine nije krivična mjera, nego podsticaj, podstrek zločinačkim psihoprofilima poput Nezirovićevog za činjenje novih zločina nad Srbima u nekom budućem ratu.

Ta presuda je još jedan u nizu dokaza da takav Sud radi na štetu BiH i njenog opstanka jer pomirenja u ovoj nesrećnoj zemlji nema sve dok svi ratni zločinci ne budu procesuirani na pravi način, a ne selektivno niti onako kako je, umjesto kazne, nagrađen Nezirović. Obrazloženje Suda za tu presudu varira od paradoksa do otvorenog bezobrazluka.

Jer navesti da je Nezirović proglašen krivim jer je mučio zatvorene srpske civile i nečovječno postupao prema njima u derventskim i brodskim logorima, a "kazniti" ga za to sa samo dvije godine zatvora, jezivo je institucionalno ismijavanje srpskih žrtava nad kojima je predsjedavajuća sudskog vijeća Mediha Pašić tom presudom počinila novi zločin. 

Tako malu kaznu za zločine kakvi su Neziroviću stavljeni na teret nikad nigdje nijedan sud na svijetu ne bi dosudio jer za zločine koje je on počinio izriču se kazne od 30 godina do doživotne robije.

A to što je Pašićeva navela da je tom zločincu olakšavajuća okolnost njegovo zdravstveno stanje i ne pitajući kakvo je zdravstveno stanje 25 svjedoka koji su opisali načine na koje ih je Nezirović mučio, dodatno pokopava sve nade u objektivnost Suda BiH. Naravno, ona ni spomenula nije da je Nezirović bio u bijegu sve dok ga nisu uhapsile vlasti SAD.

Za ista krivična djela počinjena na istom mjestu optužena je i Azra Bašić kojoj je suđenje počelo takođe u Sudu BiH, s tim što postoje svjedoci da je ona jednog srpskog zarobljenika ubila na posebno svirep način. Nema sumnje da pojedini, da su u situaciji, odmah oslobodili Bašićevu, ali ne treba očekivati ni da će Azra zvana "dva noža" u Sudu BiH, ko god da je u sudskom vijeću, dobiti mnogo veću kaznu.

Sigurno je da sudije ne misle da je pohvalno mučiti u ratu zarobljenog čovjeka, iživljavati se na njemu i na kraju ga likvidirati. Ali poslije presude Neziroviću ne treba sumnjati ni u to da ima onih koji smatraju da ni Bašićeva nije kriva što je zaklala civila Blagoja Đuraša, jednostavno zato jer je on bio Srbin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana