Spuštanje roletni

Veljko Zeljković

Književnik i kolumnista Muharem Bazdulj, inače rođeni Travničanin kao i Ivo Andrić, koji posljednjih nekoliko godina živi i radi u Beogradu, nova je meta sarajevskih medija.

Nesrećni Bazdulj, koji je jednom prilikom kulturno rekao da je iz Sarajeva otišao jer mu je postalo “dosadno”, našao se na udaru istih onih koji su prije toga i samog Andrića proglasili genocidnim, a Mešu Selimovića izdajicom.

Stavili su ga u isti koš i sa Vukom Bačanovićem, Neletom Karajlićem i Emirom Kusturicom, koji su na svojoj koži možda i najbolje osjetili kako prolaze oni koji zdravorazumski razmišljaju i nisu na fonu bošnjačke zvanične i čaršijske politike. Oni koji na sve gledaju iz šire perspektive, a ne avlijski ograničene koja se graniči čak sa aparthejdom.

Na udaru su svi koji su shvatili da predratno Sarajevo više ne postoji, da je duh “Nadrealista” odavno iščezao, da nema više “Želje” i “Sarajeva”, a ni same “raje” kojom se ovaj grad toliko nekada ponosio.

Sve je spušteno na prizeman i primitivan nivo, a koliko daleko može ići to spuštanje roletne i zamračivanje umova može se vidjeti i iz slučaja kada su prije par godina u Kantonu Sarajevo htjeli da zabrane čak i Djeda Mraza. 

Jednostavno, sve što se ne uklapa u nametnuti koncept poimanja poslijeratnog Sarajeva se demonizuje, pa se tako i sam Bazdulj našao na udaru “patriota” zbog što je pjevao u društvu omraženog nobelovca Petera Handkea i “persone non grata” Kusturice. Da ironija bude veća, pjevao je pjesmu Halida Bešlića, u kojoj se na sjetan način spominje idilični život u nekadašnjem Sarajevu.

Tog idiličnog života više nema. Na sceni su neki novi i opasniji “nadrealisti” i samoproglašeni begovi.

Zbog svega toga sve više je intelektualaca, pisaca, književnika i glumaca, koji svoj novi dom pronalaze u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu ili nekom drugom evropskom gradu, ostavljajući to isto Sarajevo u amanet retrogradnim patriotama koje taj svoj patriotizam grade na mržnji.

Koliko to može biti opterećujuće za nekog ko ima otvoreni duh i ne dijeli stavove tih “patriota”, jednom prilikom slučajno je otkrio i sam Bazdulj, rekavši da je odlaskom u Beograd konačno “prodisao”. I to u svakom pogledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana