Sporazum za nesporazume

Željka Domazet

Sporazum Bakira Izetbegovića, Željka Komšića, Mladena Ivanića, Mladena Bosića i Dragana Čavića, koji su u svojoj kuhinji smislili Izetbegović i Komšić, a vezanih očiju potpisao Savez za promjene, direktan je udar na Republiku Srpsku. Oni koji to ne vide ne stoje sa obje noge na zemlji, niti znaju šta u suštini taj sporazum znači.

Jer, osim činjenice da se direktno sa Srpske na nivo BiH prebacuju nadležnosti, koje po Ustavu BiH nisu predviđene da budu tu gdje su ih Komšić i Izetbegović smjestili, a dva Mladena i Dragan vezanih očiju prihvatili, čak su i Predsjedništvu BiH dodali neke nove nadležnosti koje mu po Ustavu ne pripadaju. Veoma je indikativno to da se sistem koordinacije (koji, kako i Evropska unija podržava, treba da prati ustavnu strukturu zemlje) kako tvrdi Ivanić, usaglašava na Predsjedništvu BiH. Izgleda da je Ivanić zaboravio koja je uloga Predsjedništva u BiH i da vjeruje da, osim spoljne politike, treba da usaglašava ono sa čim se ne slažu ni entiteti, ni kantoni. Očigledno je da od Predsjedništva hoće da pravi vladu bez ikakvog osvrta na sve što se dešava na terenu.

O tome da je ovaj pakt napravljen bez izbornih pobjednika u srpskom i hrvatskom biračkom korpusu i da ove stranke nemaju nikakvu većinu suvišno je i govoriti.

Bosićev, Ivanićev i Čavićev Savez za promjene, koji već u Srpskoj zabrinuto zovu savez za prevare i pometnje, u pakt sa Izetbegovićem i Komšićem prizivaju i budućeg člana Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a Dragana Čovića da im se pridruži.

Da li će Čović pristati na ovu ujdurmu ostaje da se vidi, ali ako je suditi po signalima i izjavama koje daje, Čović je ipak daleko mudriji nego što misle i neće upasti u zamku koja je skuvana u Sarajevu i potpisivati ono što je dogovarano bez znanja i njega i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Bura se ne stišava, a ako ova zemlja sebi dozvoli da joj sarajevska čaršija određuje kako će biti uređena neće dobro proći. Ova družina zasjela je u krčmu bez krčmara u kojoj se očigledno ne zna ni ko pije ni ko plaća. Dokument koji je sačinio Komšić, koji je dva puta izigrao izbornu volju Hrvata u ovoj zemlji, sa vjetrom u leđa prevrtljivog Bakira Izetbegovića, koga ni rođeni otac nije htio za života predložiti za nasljednika u SDA, nije ništa drugo do borba za vlast i rušenje Srpske i u podaničku volju smještanje Hrvata u ovoj zemlji.

Nije ništa drugo do pristanak da o Srpskoj i hrvatskom narodu u ovoj zemlji odlučuje sarajevska čaršija. Ko to ne vidi i njemu je marama vezana preko očiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana