Spomenik za razdor

Danijela Bajić

Mir koji je Dejtonski mirovni sporazum donio u BiH prije 22 godine pojedini stanovnici ove zemlje još nisu osjetili. Iznad njihovih glava prestali su da fijuču meci i granate, a ratne zvuke zamijenile su prijetnje i ucjene.

To najbolje znaju srpski povratnici u FBiH, koji žive u mnogo težim uslovima nego prije rata, a njihov glas pobune guši galama koju stvaraju vlasti ovog entiteta.

Upravo se ovaj scenario, posljednji u nizu, odigrava u selu Podovi u Sanskom Mostu, gdje su vlasti naumile da pored dunuma i dunuma slobodne opštinske zemlje, spomenik svojim "lastama" podignu na mjestu gdje je na svirep način ubijen starac Kosta.

Slika ubijenog Koste, kojeg su muslimani poslije stavili za sto da izgleda kao da sjedi, a njegovoj supruzi rekli da sinovima kaže da starina čita novine, Podovljanima je još pred očima. Život je na tom mjestu, osim Koste, oduzet još najmanje šestorici nedužnih Srba.

Ove činjenice i otvorene rane njihovih sugrađana, koji ni po čemu nisu jednaki sa većinskim stanovništvom, ništa ne znače vlastima u Sanskom Mostu, koje su odlučne da na mjestu natopljenom krvlju Srba počnu da pišu svoju verziju istorije.

Od samog početka realizacije ovog "projekta" srpskim povratnicima se radilo iza leđa, jer su i javni poziv za idejni prijedlog, koji je na uvidu početkom jula bio u prostorijama opštine Sanski Most, objavili u tajnosti.

Zato nije ni čudno što bi gradnja spomen-obilježja, koji predstavnici odreda Armije RBiH "Lasta" opisuju kao ploču metar sa metar, značila još jedan atak na Srbe s namjerom da ih ponovo protjeraju iz Podova.

Postupak tamošnje vlasti, koja ima puna usta hvale kako samo oni doprinose miru, ništa drugo nije nego nastavak obračuna sa neželjenim komšijama.

Odavanje počasti pripadnicima bilo kojeg naroda nije i ne smije biti prepreka suživotu u BiH. Ali ako se žrtve sopstvenog naroda koriste za provokaciju pripadnika drugog naroda, onda je namjera mjerodavnija od konačnog čina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana