Spomenik ili uvreda

Željka Domazet

Na veliki pravoslavni praznik Mala Gospojina bez ikakve ceremonije i znanja zvaničnika Istočnog Sarajeva i bilo kakvog protokola u blizini Zlatišta pored puta koji vodi prema Palama osvanuo je krst.

Uz dužno poštovanje prema krstu kao hrišćanskom znaku, svi koji su imali priliku da ga vide, pa makar na fotografiji, krstili su se, što bi naš narod rekao "i lijevom i desnom".

Ovo obilježje na Zlatištu (ako se tako mogu nazvati dvije ukrštene bandere), kako tvrdi prvi čovjek Saveza logoraša Branislav Dukić, predstavlja privremeni spomenik stradalim Srbima u Sarajevu i tu je da ga, kako kaže, "gleda Bog i čuvaju Srbi".

Da obilježavanje ljudskog stradanja na način kako je to realizovao Dukić nema nikakve veze sa onim što se može nazvati i božijim i ljudskim jasno je svima.

Svako ko ima iole pijeteta prema stradanju i žrtvi zasigurno će reći da je ovo izrugivanje i žrtvama i stradanju i da nema nikakve veze sa pijetetom i dostojanstvom.

Nakon cijelog ovog cirkusa sa krstom na Zlatištu može se samo reći: "Oprosti im Bože, ne znaju šta rade".

Stanovnici Istočnog Sarajeva, borci, porodice nestalih i poginulih boraca ogorčeni su i tvrde da ih u ovom ruglu od poduhvata niko nije ni konsultovao, ni pitao, da ne odustaju od obilježja koje treba da bude sagrađeno za postradale sarajevske Srbe, ali da ovo što je sagrađeno i postavljeno na Zlatištu predstavlja šamar i poniženje. Traže izvinjenje i uklanjanje krsta koji provocira i Istočno Sarajevo i Sarajevo i svakoga ko iole drži do dostojanstva.

Da će se ova "saga" nastaviti pokazalo se već drugog dana postavljanja krsta, kada su ga pokušali ukloniti neki ljudi iz Sarajeva, što je zahtijevalo reakciju policije, ali je i dežurni tužilac konstatovao da tu nema elemenata krivičnog djela.

Ne budu li se na dostojanstven način obilježavala mjesta stradanja, zasigurno će ovu zemlju preplaviti obilježja slična onom koje se pojavilo na Zlatištu, koja nisu na čast nikome, nego ruglo za čuđenje i osudu. Od spomenika, naravno, ne treba odustati, ali on mora da bude, prije svega, dostojanstven, a nikako uvreda za žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana