Spoljnotrgovinska komora

Ma­ri­na Čigoja

Poslije dvije godine juče je konačno održana sjednica Skupštine Spoljnotrgovinske komore BiH, na kojoj su imenovani novi delegati, potpredsjednici, članovi Upravnog i Nadzornog odbora...

Konačno, ispunjeni su uslovi da se zaustavi višegodišnja kriza u funkcionisanju Komore i da ova institucija počne da radi u funkciji onih zbog kojih je i osnovana, odnosno privrednika.

Činjenica je da u ovoj instituciji stvari već duže vrijeme ne funkcionišu, često se vodi pravi medijski rat između pojedinaca unutar Komore, a nerijetko su u to sve bila umiješana i tužilaštva i podnošene prijave zbog kršenja zakona.

Samo u BiH i institucijama u BiH može se desiti da smijenjeni generalni sekretar uzme pečate i time blokira rad te institucije, a upravo to se desilo u STK prošle godine. Poslije smjene generalni sekretar Faruk Jašarević uzeo je pečate i praktično zaustavio rad te institucije. I ne samo to, čak je i zabranio ulazak u zgradu Komore tada novoimenovanom generalnom sekretaru i njegovom zamjeniku.

Tek što se to smirilo, na vidjelo su izašle astronomske cifre koje su, prema pravilima STK, privrednici morali da plaćaju za članarinu. Tako se znalo desiti da pojedinim privrednicima na kraju godine bude ispostavljen milionski iznos koji treba da plate za članarinu instituciji za koju otvoreno kažu da nemaju ništa od nje.

Naravno, ni tu nije bio kraj, pa se sa iznošenjem prljavog veša i međusobnim optužbama nastavilo i u ovoj godini.

Šta se dešava u ovoj instituciji, ko radi za koga, običnom čovjeku, sasvim sigurno teško može biti jasno. Međutim, ono što je sigurno jasno svima jeste da STK ima godišnji budžet od sedam miliona KM i da bi upravo to mogao da bude odgovor na sve nejasnoće koje se pojavljuju u vezi sa ovom institucijom.

Podatak koji je nedavno iznio predsjednik STK, a koji kaže da je za dvije i po godine potpredsjednik ove institucije na bazi volonterskog rada ostvario bruto primanja od skoro 119.000 KM, možda i najbolje govori o tome šta, ko i koliko radi u STK, te zbog čega su fotelje u ovoj instituciji toliko primamljive.

Hoće li se i koliko stanje, poslije jučerašnje sjednice popraviti, neizvjesno je kao i sve što se do sada dešavalo u ovoj instituciji.

U svakom slučaju, ako se problemi iz proteklog perioda i dalje nastave, zaista se postavlja pitanje koja je svrha daljeg rada Spoljnotrgovinske komore?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana