Spiskovi za brisanje

Vedrana Kulaga Simić

Svaki izborni ciklus u BiH na svjetlost dana izbaci neke nove probleme, ali jedan je zajednički - birački spisak.

Posebno svjetlo na taj problem "bacili" su rezultati popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine koji su jasno pokazali da u nekim sredinama ima manje stanovnika od upisanog broja birača. Taj problem koji nije od juče, problem je danas, a biće i od sutra ako nadležni i ovoga puta olako pređu preko toga kao što je bio slučaj do sada.

Problem sa spiskovima mora biti riješen kako bi se izbjegao poznati scenario da nam "mrtvi", u određenim mjestima, "kroje sudbinu" i utiču na konačan izborni rezultat. Mora se naći i način da budu zaustavljeni razni pokušaji da pojedinci glasaju više puta i da na jednoj adresi bude i po nekoliko desetina ljudi.

To je sve već viđeno u proteklim izbornim ciklusima, tako da je krajnje vrijeme da se tome stane u kraj kako bi ova zemlja mogla da se pohvali time da je maksimalno dovela u red izborni proces koji je i mjerilo demokratije.

Vrijeme je da nadležni sa riječi pređu na djela. Istina je da je pred njima težak posao, ali on mora biti završen kako bi istinski birači bili krojači sudbine u svojim lokalnim sredinama, entitetima i uopšte BiH.

Korak ka tome je redovno "čišćenje" biračkih spiskova, jer je nevjerovatno da svakog puta u izbornoj godini imamo stotine raznih primjedbi koje se odnose na glasanje onih koji više nisu među nama i prevare sa adresama prebivališta, odnosno boravka.

To baca mrlju na cijeli izborni proces i podstiče sumnju na cijelu regularnost izbora i stvarnu volju istinskih birača u BiH koji redovno odlaze na birališta u nadi da će narednih godina od izabranih predstavnika vlasti imati samo korist.

Zbog toga brojne stvari moraju biti dovedene u red da ne bismo o istoj stvari ponovo pričali poslije opštih izbora naredne godine, ili eventualno početkom 2019. godine kada rezultati i problemi budu ponovo sumirani i sažeti na jednom mjestu.

Jasno je da birački spiskovi nisu jedini problem, jer mnogo toga treba popraviti - od samih kutija na biralištima pa do mogućnosti da moderne tehnologije što prije zauzmu mjesto u izbornom procesu.

Mnogo je posla, a malo vremena i zato nadležni treba da brzo reaguju, zasuču rukave i opravdaju provjerene poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana