Spisak želja

Danijela Bajić
Spisak želja

U državi u kojoj se spisak želja za bolje sutra, zajedno sa obećanjima nadležnih (zajedno sa onima koji to nisu) nagomilava na dnevnoj bazi, sve je manje prostora da se bilo šta sa spiska zapravo i ostvari.

Uzimajući u obzir opštepoznatu činjenicu da narod ima pamćenje zlatne ribice te se sjeća samo onih najsvježijih, jasno je da su političari pronašli sistem obmane koji besprijekorno funkcioniše - obećaj i slaži šta bilo jer o odgovornosti ionako niko ne bere brigu.

Tako se malo ko sjeća višespratne bolnice Draška Stanivukovića, a o aerodromu u Trebinju se priča u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa.

Uglavnom, ovih dana i mjeseci svima su puna usta lakšeg prelaska granica, što je, de fakto, odlična stvar, ali se iz kolektivne euforije i sveopšteg klimoglava kao znaka odobravanja, po običaju, nije izrodilo ništa konkretno.

Prvo se pričalo o “Otvorenom Balkanu” kao megaprojektu koji bi povezao region, omogućio ekonomski procvat i lakši protok robe i usluga.

Nema ko ga nije promovisao, a panelisti su se smjenjivali na konferencijama utrkujući se da pojasne kako ta otvorenost za Balkan znači ukidanje šleperijade na graničnim prelazima i bolje spoljnotrgovinske procente za zemlje bivše Jugoslavije.

Šleperi su, naravno, ostali gdje jesu zajedno sa BiH koja, komplikovana kakva jeste, predstavlja kočnicu za mnoge progresivne ideje, makar one bile dnevnopolitičke.

I dok se godoovski čeka da Sarajevo kaže “da” na ono što je Banjaluka davno aminovala, ni iz čega se pojaviše privrednici i potisnuše ideju o “Otvorenom Balkanu” niže na onom spisku želja/obećanja sa početka teksta, jednom svojom.

Tema im, takođe, ima veze sa međudržavnim međama, samo što biznismeni predlažu integrisane granične prelaze ili, u prevodu, umjesto dvije da na granici prolazimo jednu kućicu, jer trenutno mnogo vremena i novca gube na čekanju u kolonama dugim i po nekoliko kilometara.

Mnogi su svjesni da je i to mnogo što traže jer na graničnim prelazima nema osnovnih uslova u vidu infrastrukture, odnosno adekvatnih prilaza za šlepere.

I opet, htjeli - ne htjeli, slušamo floskule o manjim gužvama, o dobroj volji nadležnih i težnjama da se iz kompletne priče izrodi nešto pozitivno. Zvuči poznato?

Naravno, jer je preslikan sistem iz ostalih obećanja sa spiska. Suštinski različitih, ali sa jednom konstantom - uglavnom ostanu neispunjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana