Spisak želja

Vedrana Kulaga Simić

Nijedna zemlja na svijetu nije imuna na korupciju, a svaka od njih se više ili manje uspješno bori protiv te pošasti koja je ušla u sve pore društva.

U Republici Srpskoj je ovog ljeta usvojena nova Strategija za borbu protiv korupcije, a prije nekoliko dana zeleno svjetlo je dobio i akcioni plan za njeno sprovođenje.

Na nekoliko desetina stranica pobrojani su svi koraci koje će nadležni u Srpskoj povući u naredne tri-četiri godine radi jače i konkretnije borbe protiv korupcije, ali treba da sačekamo da vidimo šta će od toga, i u kojoj mjeri zaživjeti kada se podvuče prva crta.

Navedeni strateški dokumenti nisu prvi te vrste u Srpskoj, a jedno od posljednjih sumiranja utisaka pokazalo je da još ima i te kako prostora da se stvari podignu na znatno viši nivo, ali ključni faktor za to je volja u praksi, a ne na papiru.

Korupcija je, maltene, u mnogim oblastima postala sastavni dio života i ponašanja u određenim situacijama. Prešla je odavno granicu pristojnosti, domaćinskog odnosa i hvale za urađeno u nekim situacijama.

Te opšte stvari dobile su potvrdu i kroz određene analize u kojima je podvučeno da mnogi stanovnici RS, ali i BiH sada se ne ustručavaju da ponude novac nekome za neku uslugu jer, prema njihovom shvatanju, to tako danas treba da se radi i to je danas jedini način da se dođe do nečega,

To je, nažalost, tako. Postajemo, kao društvo, svaki dan sve više i više dio sistema u kojem te “vrijednosti” gledaju kao sasvim prihvatljive i logične. A to je tek početak, jer se na vrhu odvijaju daleko teži poslovi u kojima korupcija caruje.

Mnogi su saglasni u ocjenama da je borba protiv korupcije u rangu donkihotovske borbe protiv vjetrenjača i da je potrebno dati sve od sebe samo za jači start.

Vlada Srpske, odnosno Ministarstvo pravde kao nosilac tih antikoruptivnih aktivnosti na ovom podneblju napravila je novi spisak poteza koje nadležne institucije treba da povuku u idućim mjesecima kako bi se korupcija svela na što niži nivo.

Sve potezi su precizno opisani, uz opasku ko je za koji  zadužen, ali dosta stvari je do sada ostalo samo napisano.

Srpska i BiH imaju dobrih zakona koji, mahom, kada najmanje treba ostaju mrtva slova na papiru. Stvarna borba protiv korupcije počeće onog dana kada svi u ovoj zemlji, odnosno cijeloj BiH, počev od vrha, shvate da je to put kojim treba da krenu i da nema gledanja kroz prste ni poslova u četiri oka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana