Spisak i dužnici

Svjetlana Šurlan

O spisku dužnika za indirektne poreze priča se već mjesecima, nagađa, saznaje i pretpostavlja ko su oni koji krckaju državni budžet, a time i entitetske kase.

Taj spisak je postao element kojim se svi služe da prikupe ili političke ili bilo koje druge poene, jedni najavljujući da će ga objaviti, drugi braneći one koji taj spisak čuvaju od očiju javnosti, treći kritikujući njegovo i dalje skrivanje.

Taj trenutak objavljivanja traje već mjesecima, od preuzimanja direktorske funkcije u Upravi za indirektno oporezivanje BiH od strane Mire Džakule, do sjedanja na mjesto predsjedavajućeg Upravnog odbora Nikole Špirića.

Međutim, nešto sve zaustavlja, a šta, nije poznato, može samo da se nagađa.

Da li su to različiti lobiji preduzeća u BiH ili stvarno zakonska procedura, kako tvrde odgovorni, ostaje na prosuđivanju i zaključivanju naroda.

Prije desetak dana sastali su se opet ministri finansija sa direktorom UIO i opet ponovili da će spisak dužnika biti objavljen. Kada, kažu za petnaestak dana.

Taj 15. dan ističe u petak, a sjednica do petka nije zakazana, a kada će biti, ne zna se. Tako se nastavlja krug u kojem se spominje samo nekoliko riječi: biće, sada će, uskoro će, samo što nije.

Iz Uprave kažu da su završili zakonski definisanu proceduru, odnosno spremili i poslali izmjene zakona koje će omogućiti da na svjetlost dana izađe famozni spisak.

Objavljivanje samog spiska dužnika nikome neće posebno biti od koristi, a ponajmanje onima koji ga objave jer to neće nadomjestiti novac koji lica sa tog spiska ne uplaćuju u državnu kasu.

Psihološki efekat, koji će on izazvati kod onih čija se imena budu pojavila na spisku, sasvim je druga priča.

Ako bar to ne pokrene s mjesta priču o višegodišnjem arčenju državnog novca od strane pojedinih firmi i njihovih gazda, teško da će nešto drugo.

Pravosuđe, koje je prvo moralo još davno da reaguje, spava zimskim snom. Ako ih ovo brujanje koje se sprema ne trgne, male su šanse da će novac ikada biti naplaćen.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana