Spinovanje

Veljko Zeljković

Stvari idu u dobrom pravcu. Reče ovo lider SDA Bakir Izetbegović poslije sastanka sa predstavnikom hrvatskog naroda Draganom Čovićem na kojem se raspravljalo o rješavanju jednogodišnje krize u formiranju nove vlasti na nivou BiH.

Ostaje nedoumica da li je on stvarno ovo mislio ili se “zezao”, kao i mnogo puta do sada.

Predsjednik SDA je ovom prilikom istakao i da je vrlo važno što zbog aktuelne političke krize ne trpi ekonomija, te konstatovao da se krize ponekad moraju desiti kako bi se, kako je rekao, “odmjerili parametri granica”, ne precizirajući o kakvim granicama se radi. A ni parametrima.   

Ne trpi ekonomija? U kojoj to državi lider SDA živi? Da je loše vidi i, što je najgore, na svojoj koži osjeti većina građana.

Da “stvari idu u dobrom pravcu” je rečenica koju je predsjednik SDA u posljednjih nekoliko mjeseci upotrijebio toliko puta da je prerasla u otrcanu političku frazu, koja mu služi tek za spinovanje javnosti i prebacivanje odgovornosti za blokadu u formiranju vlasti na druge.

On se drži one: “Narode, evo ja se trudim, toliko da bih mogao ostati i trudan, ali ona dvojica stalno nešto koče.”

Međutim, opšte je poznato, a što se do sada u mnogo slučajeva moglo i vidjeti, Izetbegović - jedno govori, drugo misli, a treće radi. A ovo “drugo” podrazumijeva stvaranje atmosfere u dijelu međunarodne javnosti da interveniše, nakon koje bi on bio neprikosnoveni beg ili sultan. Bakir veličanstveni. I to nije šala. Sanja on BiH kao građansku državu u kojoj bi svi bili “ravnopravni”. Neko više, a neko manje. To što “ostali”, kako ih on vidi, to ne žele, za njega nije bitno. Izetbegović to više i ne krije. Zbog takvog stava trpi narod, trpi ekonomija, trpe svi. Priče o ANP-u su samo pokriće i alibi. 

I dok se zamajavamo ovim “običnim” i svakodnevnim problemima, ispod radara pažnje prošla je vijest da je BiH sedma u svijetu. Nažalost, nije u pitanju sport.  BiH je na tom neslavnom mjestu po broju odlazaka džihadista u terorističku organizaciju Islamska država. I zašto ne reći da je dosadašnja politika SDA dovela do ovoga.

I sve dok je ovako, narod će biti lud i zbunjen, pa i sve češće gladan, a BiH daleko od normalne zemlje. Daleko od Evrope, daleko od svega. Bolesnik sa dijagnozom kojeg obilaze tek migranti, jer su rođaci na privremenom radu u Njemačkoj. I to silom prilika. Ne svojom voljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana