Špijuni

Goran Maunaga

Zahtjev ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića za deportaciju dvojice diplomata Ambasade Irana u Sarajevu, te sve ono što se, vezano za to, kasnije dešavalo, precizna je slika jadnog stanja obavještajno-bezbjednosnog segmenta u BiH u kome pripadnici iranske obavještajne službe potpuno nesmetano već godinama obavljaju svoje “poslove i zadatke”.

Činjenica je da je Radončićev zahtjev za udaljavanje Iranaca svojevrstan apel i upozorenje domaćim bezbjednosnim službama da se, dok je još vrijeme, ograde od iranskih tajnih službi s kojima godinama sarađuje politički vrh SDA.

On je time upozorio na rovarenje te službe, na to da Iran tako želi da zloupotrijebi BiH i na to da je ovdje evidentirana pojačana aktivnost pripadnika te službe. 

Ali sudeći po onome što je poslije toga uslijedilo, može se zaključiti da je već kasno i da se tu više ništa ne može učiniti. Naime, dan poslije zahtjeva za deportaciju Hamzeha Dolaba Ahmada i Jadidi Sohraba stigao je prvi iranski ambasador u BiH Mohamed Ebrahim Taherijan i razgovarao s reisom Huseinom Kavazovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Šta je rezultat tih razgovora? To da odgovora na zahtjev MIP-a za deportaciju, za šta je rok istekao 30. aprila, iz Ambasade Irana još nema. Rezultat je i to da je Ahmad viđen sa pripadnicima “Zelenih beretki” u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici  3. maja, na dan obilježavanja ratnog zločina nad vojnicima JNA. Sohrab je 24. aprila otputovao iz BiH.

Neraskidive veze SDA sa iranskom obavještajnom službom potiču još iz vremena Alije Izetbegovića, kad razlika između šiita i sunita nije bila toliko bitna i kad je Izetbegović čak podržavao šiitsku islamsku republiku Iran i ajatolaha Homeinija u borbi protiv sunitske vlasti Iraka.

To je dovelo do toga da se danas iranski obavještajci šiiti infiltriraju u sunitsku vehabijsku zajednicu u BiH, što je skoro nevjerovatno. Tako će, u slučaju zaoštravanja sukoba zapada s Iranom, ti obavještajci žestoko zloupotrijebiti i BiH i vehabije, a za to se već podugo dobro pripremaju.

Nesumnjivo je da zapadne službe imaju evidenciju kretanja pripadnika iranske obavještajne službe u regionu. Biće zanimljivo pratiti šta će se dešavati kad zaključe da Iran zaista ubacuje svoje ljude u robusnu organizaciju vehabijske infrastrukture koja je i formirana uz znanje i saglasnost tih zapadnih službi.

Hoće li, bar to, uticati na konačno neophodno donošenje odluke o tome da se djelovanje iranske obavještajne službe i diplomatije u BiH ozbiljnije tretira?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana