Spektakularna hapšenja

Goran Maunaga

Nakon mnogobrojnih spektakularnih hapšenja koje smo imali priliku da vidimo osumnjičeni često budu oslobođeni, neki odmah poslije saslušanja, a ostali, uglavnom i ne stignu do sudskog procesuiranja.

Odmah treba reći da u ovoj priči nisu sporna hapšenja, privođenja ni procesuiranja ni ispitivanja jer se niko ne može i ne treba miješati u rad, ionako u vezi s tim pitanjem preosjetljivih pravosudnih institucija.

Nije ovdje problem ni javnost, ni činjenica da mediji izvještavaju o hapšenjima i procesuiranjima, naprotiv, rad pravosuđa mora da bude javan.

Glavni je problem nepotrebna priredba za javnost i pravljenje spektakla u slučajevima koji su uglavnom unaprijed osuđeni na propast. Problem je i to što su ti spektakli rezervisani samo za određene slučajeve, dok se u drugim sve obavlja bez ikakve pompe.

Pri tome, jasno je da je, pored osjećaja za odgovornost, tu popuno zakazala i savjest dojavljivača kojih, očito, uopšte ne zanima to što su doživotno povrijedili i javno okaljali one za koje se ubrzo pokaže da su nedužni, kao i njihove porodice. Ni za to niko ne odgovara, a trebalo bi.

Koliko god razumnog čovjeka može da čudi to što predstavnici pravosuđa i policijskih agencija time direktno krše zakone koje bi, na prvom mjestu, oni trebalo da poštuju, isto toliko to nije iznenađujuće kad baš takva spektakularna hapšenja najavljuje ministar bezbjednosti jedne zemlje, pa makar to bila i BiH, kakva god da je.

Tako dolazimo do još većeg problema. Jer najavljivanje spektakularnih hapšenja visokih funkcionera, koje je u posljednje vrijeme sve učestalije, predstavlja zloupotrebu položaja, pošto je riječ o dijelu krivičnog postupka koji je po zakonu tajan.

A Dragan Mektić već mjesecima najavljuje hapšenja iako je i njemu jasno da to ne spada u njegov mandat, i da prema propisima nema mehanizme za operativno djelovanje, za koordinaciju ni za kontrolu nad radom policijskih struktura u državi.

A to je već priča o debelom uplitanju politike u rad pravosuđa koje urgentno reaguje na neke druge vrste pritisaka, poput onih navodnih medijskih, koji su potpuno sporedni u odnosu na rad pravosuđa pod političkom kapom, čega, nikada ni u jednoj zemlji ne bi smjelo da bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana