Specijalno tužilaštvo

Goran Maunaga
Specijalno tužilaštvo

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske ne može se baš pohvaliti rezultatima rada ostvarenim od svog osnivanja u oktobru 2006. godine do danas.

Do sada je bilo teško doći do preciznih podataka o tome šta je sve to tužilaštvo do sada uradilo jer su sa davanjem istih iz tužilaštva bili veoma škrti, dok internet stranica tužilaštva donedavno uopšte nije ni postojala.

Zato smo do sada mogli samo da gledamo spektakularna privođenja osumnjičenih u predmetima za koje je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnice.

Takva, javna ali lažna slika kvalitetnog rada na hapšenju kriminalaca potpuno je pala u vodu kad je Vrhovni sud RS početkom aprila potvrdio presudu Okružnog suda u Banjaluci o oslobađanju svih optuženih u "predmetu privatizacija RS".

To je onaj predmet koji će ostati dobro zapamćen po TV snimcima žena iz Direkcije za privatizaciju RS koje sa lisicama na rukama privode inspektori Specijalnog tužilaštva.

Epilog tog predmeta će se znati tek kad žalbe i odštetni zahtjevi optuženih, javno diskreditovanih pa oslobođenih dođu na naplatu, koja će naravno biti isplaćena iz džepova stanovnika RS, i koja sigurno neće biti mala.

Sigurno je da treba pohvaliti najuspješniju akciju tužilaštva vođenu pod nazivom "Barut" iz februara prošle godine. Tada je na Majevici otkrivena fabrika oružja, a četiri lica su osuđena na zatvorske i jednu uslovnu kaznu.

Prema podacima sa tek postavljene internet stranice Specijalnog tužilaštva RS, to tužilaštvo je u 2007, 2008. i 2009. godini podiglo 47 optužnica po predmetima. Od ukupno 42 presude po tim optužnicama šest je bilo oslobađajućih, dok su za preostalih 36 presuda sklopljena 23 sporazuma o priznanju krivice.

Na sajtu stoji i da je u tužilaštvu zaposleno sedam specijalnih tužilaca i četiri službenika a, nezvanično, tu radi još osam inspektora. Prema podacima Ministarstva finansija RS, od osnivanja, zaključno sa 2010. godinom, Specijalnom tužilaštvu RS doznačeno je oko 10,5 miliona KM.

Je li toliko potrošenog novca kompatibilno količini i kvalitetu urađenog posla? Jasno je da nije.

Ipak, sigurno je da će mnogi i pored tih činjenica tvrditi da je "kratak period rada Specijalnog tužilaštva RS na osnovu kojeg bi se mogla dati generalna ocjena o potrebi njegovog formiranja". I niko neće postaviti pitanje koga su sve amnestirali i zašto?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana