Specijalna predstavništva

Darko Momić

U pravu je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić kada kaže da Srpska treba da jača mrežu svojih predstavništava u inostranstvu. U pravu je i da treba ojačati veze i saradnju sa dijasporom, a nije nimalo pogrešna ni tvrdnja da je Rusija važan partner Srpske i da će nedavno otvaranje Trgovinskog predstavništva RS u Sankt Peterburgu za koje su Rusi besplatno ustupili prostor sigurno dati prave rezultate.

Sve je u pravu, samo bi bilo lijepo kada bi javnost upoznao sa nekim konkretnim koracima koje će preduzeti na realizaciji navedenih ciljeva. Da javnost čuje bar kakvi se to “pravi rezultati” očekuju od trgovinskog predstavništva na sjeveru Rusije ili šta podrazumijeva jačanje saradnje sa dijasporom.

Moguće je da su postojeća Predstavništva RS dala konkretne rezultate, ali oni nisu na pravi način predstavljeni javnosti. Obični građani znaju da postoje neka Predstavništva RS, ali priča o njima se našla u žiži interesovanja tek kada su u javnost isplivale informacije o ne baš najjasnijem statusu, da ne kažemo, (ne)postojanju Predstavništva RS u Izraelu. Sa izuzetkom šefa moskovskog Predstavništva Duška Perovića, koji bar po funkciji nosi zasluge za dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova u Banjaluku i višestruke odlaske donedavnog predsjednika RS Milorada Dodika u Kremlj, nema dokaza da su šefovi ostalih predstavništava RS uradili nešto konkretno i korisno.

Ali to ne znači da treba ukinuti predstavništva. Naprotiv, treba zamijeniti one koji ih vode i koji ne daju rezultate, a ideju o otvaranju novih predstavništava Srpske svakako treba sprovesti u djelu, a evo i jeftinog i efikasnog načina da se to uradi.

Zašto se mreža Predstavništva RS ne bi pojačalo tako što bi Srpska, pozivajući se na Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, tražila ili molila Srbiju da joj ustupi po jednu kancelariju u okviru svoje diplomatsko-konzularne mreže. Nema nikakve sumnje da bi u ambasadama ili konzulatima Srbije u Pekingu, Rimu, Minhenu ili Čikagu mogao da se nađe po jedan sobičak u kojem bi službovao predstavnik RS?

Što se tiče jačanja saradnje sa dijasporom, zašto nikada nijedna politička partija, pa ni ona koja je skoro deceniju i po najjača parlamentarna stranka u Srpskoj, nije “prvi kompenz” za Narodnu skupštinu RS dala predstavniku dijaspore?

Biće da nikome nije palo na um!

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana