Specijalci

Veljko Zeljković

Šta to ima toliko interesantno na Balkanu da gotovo sve vodeće velike sile imaju nekog svog specijalnog izaslanika za ove prostore?

Nakon što su novom sistematizacijom vanjsko političkih poslova unutar svojih administracija to učinile Evropska unija i Amerika, po strani nije željela ostati ni Velika Britanija, te je premijer Boris Džonson odlučio da na to mjesto prije par dana imenuje “specijalca” Stjuarta Piča.

Svi oni su navodno posvećeni, bar tako kažu, stabilnosti i prosperitetu u regionu. Zalažu se i za demokratska rješenja, navodeći kako nemaju namjeru da se direktno miješaju u unutrašnje stvari balkanskih zemalja, već da samo posreduju u donošenju odluka.

Istorija je, međutim, pokazala da kada god su ovakvi i slični “specijalci” stavljali u fokus svojih politika Balkan to nije dobro završavalo, a posebno kada su to činili razni izaslanici iz Vašingtona i Londona, ali i iz Beča i Berlina.

Nemaju namjeru da se miješaju u unutrašnje stvari, a pokušavaju nametnuti svoju viziju Izbornog zakona u BiH, nezavisnost Kosova, ali i uspostaviti nekakvu novu manjinsku vladu u Crnoj Gori, a koja bi najviše mogla odgovarati njihovom štićeniku Milu Đukanoviću. Mnogo toga se kuva u njihovim loncima, koji zbog sve jače diplomatske vatre prijete da zagore.

Ono što je zajednički imenitelj za sve ovo, bar kada je u pitanju Balkan, jeste “srpski faktor”. Pomenutim silama jednostavno nije u interesu da on bude jak na Balkanu, da uzdiže glavu na bilo koji način, a pogotovo zbog političkih i ekonomskih veza sa Kremljom, te stoga vašingtonska administracija nakon dolaska na vlast Džo Bajdena, pokušava završiti posao započet prije 30 godina. Sad im se priključila i Velika Britanija, starija sestra, koja se izgleda zaželjela geopolitičkih igara.

U konačnici, iza svega ovog krije se pokušaj stvaranja jednog širokog političkog i vojnog saveza u koji se sve više uvlače i zemlje Evropske unije širenjem rusofobije.

Durbini su upereni prema Moskvi, kojoj se čak osporava da unutar svojih granica raspoređuje svoje vojne snage i gradi gasovode.

Ono što zabrinjava jeste da bi Pentagon mogao svjesno gurnuti Kijev u rat sa Moskvom, posmatrajući to sa strane, uvodeći Rusiji zajedno sa svojim “partnerima” iz Londona i Brisela ekonomske sankcije koje bi ovu zemlju trebalo da bace na koljena, na kojima je Rusija bila u vrijeme Jeljcina i Gorbačova. Balkan je u ovim igrama kolateral. Trebalo bi to da shvate i drugi narodi sa ovih prostora, te da dignu glavu iz pijeska i budu svjesni da im ove geopolitičke igre ne mogu mnogo dobrog donijeti u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana