Specijalci za nepravdu

Svjetlana Šurlan

Teza da u pravosuđu sjede oni koji se boje pravde, ili su plaćeni da je se boje i da je ne sprovode, sve je očiglednija. Ako Regodić i Ivanković nisu zaslužili veće kazne, ko jeste? Ako je njihov "mali biznis" sa prostitucijom ovako završio, svako od nas ima pravo da se zapita šta čeka, ili bolje rečeno ne čeka druge makroe koji tek treba da budu pronađeni?

Specijalni status zaposlenih u pravosudnim institucijama, odnosno status koji im omogućava da nikom ne odgovaraju za svoje postupke, u "slučaju Ivanković" još se jednom pokazao kobnim za pravosuđe.

Nakon što su Banjaluku i Republiku Srpsku potresle informacije o lancu prostitucije u hotelima, po iznajmljenim stanovima, vilama i na jahtama banjalučkih biznismena po inostranstvu, glavni akteri ove priče, vlasnik banjalučke picerije "Del kapo" Milan Ivanković i recepcioner hotela "Talija" Miodrag Regodić, koji su početkom oktobra uhapšeni zbog sumnje da su se bavili trgovinom ljudi radi vršenja prostitucije i nelegalnim organizovanjem igara na sreću, sklopili su sa Specijalnim tužilaštvom RS sporazum o priznanju krivice.

Do odluke suda, kojem je predloženo da Ivankovića i Regodića kazne sa šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom, obojica su puštena na slobodu?!

Logično pitanje koje se postavlja jeste zašto su oni uopšte i privođeni?

Cijeli slučaj njihovog privođenja i istrage bio je u "specijalnom stilu". Istražioci su iz hotelskih soba izuzimali dokaze o prostituciji, svjedoci su saslušavani na tajnim lokacijama, mnogi su prisluškivani, a utvrđeno je i da optuženi posjeduju vile i jahte.

Studentkinje, uglavnom 1991. i 1992. godište, ali i maloljetnice, našle su se u sveopštem vrtlogu plaćenih seksualnih usluga od kojih je ko zna sve profitirao.

Veliki slučaj ispostavio se potpunom pravnom farsom.

Nema ozbiljne akcije, ozbiljne optužbe i što je najvažnije, ozbiljne kazne, dok se u isto vrijeme novinari koji ukazuju na to saslušavaju kao da su oni počinioci krivičnih djela.

Teza da u pravosuđu sjede oni koji se boje pravde, ili su plaćeni da je se boje i da je ne sprovode, sve je očiglednija.

Ako Regodić i Ivanković nisu zaslužili veće kazne, ko jeste? Ako je njihov "mali biznis" sa prostitucijom ovako završio, svako od nas ima pravo da se zapita šta čeka, ili bolje rečeno ne čeka druge makroe koji tek treba da budu pronađeni? Daje li se ovakvim tužilačkim epilozima šansa kriminalcima da ostanu kriminalci?

Sve dok specijalni status zaposlenih u pravosudnim institucijama bude na snazi i dok sudije i tužioci ne budu odgovarali za svoj rad, neće se moći očekivati ništa više od ovakvih skandaloznih poteza.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana