Spasavanje poljoprivrede

Milijana Latinović

Poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj odavno šalje apele za pomoć, jer oni koji od jutra do mraka na njivama rade za hljeb sa sedam kora iz godine u godinu sabiraju gubitke.

 

Loše vremenske prilike na koje ratari ne mogu da utiču redovno ubiru plodove mukotrpnog rada. Suša obere kukuruz, poplava odnese povrće, a rani proljećni mrazevi ubiru plodove voća.

I tako iz godine u godinu. Poljoprivrednici nikako da sastave niz od nekoliko rodnih i uspješnih godina. Uz vremenske nepogode, ionako okrnjenu proizvodnju još više načinju enormna poskupljenja svega, goriva, sjemena i đubriva, koje je duplo skuplje nego lani.

Ni stočarima nije ništa bolje. Poskupjele su sve sirovine neophodne za pripremu stočne hrane, a plasman mesa je sve neizvjesniji.

Godinama već domaći tovljači junadi i svinja, te peradari, muku muče kako da prodaju meso. So na ranu im je prekomjeran uvoz mesa sumnjivog kvaliteta. Apeluju godinama na institucije BiH da preduzmu nešto i stanu u zaštitu domaći proizvođača.

Umjesto toga, BiH pliva u moru raznih uvoznih proizvoda sumnjivog kvaliteta, a sve na štetu domaćih proizvođača.

Sve to poljuljalo je domaću privredu, a proizvođače dovelo na ivicu opstanka. Bez podsticaja koje svake godine isplaćuje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS teško da bi opstali. Međutim, s obzirom na inflaciju, koja je kako kažu ekonomisti, rekordna, ni ti podsticaji, iako veći i značajniji nego u drugom entitetu, ne mogu sustići cijene koje su već odletjele u nebo.

Alarm za spasavanje domaće poljoprivrede već odavno zvoni za uzbunu, zbog čega će poljoprivrednicima uz redovnih 75 miliona KM za podsticaje za ovu godinu, biti doznačeno dodatnih deset miliona maraka iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske, kao pomoć i podrška u predstojećem proizvodnom ciklusu.

Teško da je taj iznos dovoljan da sanira sve muke poljoprivrednika, ali je svakako bolje nego da nemaju ni to. S malo više vjere i optimizma zaoraće proljećnu brazdu. Imajući u vidu poskupljenje i visoke namete okretanje domaćoj proizvodnji je sigurno jedini izlaz iz problema.

Samo uz jaku domaću poljoprivredu i privreda Srpske ima šansu. Ulaganje u poljoprivredu i povećanje iznosa za podsticaj domaće proizvodnje nije trošak, već investicija koja garantuje da ovo neće biti gladna godina i da njive širom Republike neće zarasti u korov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana