Spasavanje poljoprivrede

Marijana Miljić Bjelovuk

Poljoprivredna proizvodnja u Republici Srpskoj, koja već odavno "krvari", šalje posljednji poziv u pomoć.

Surova priroda ovu oblast "načinje" iz sezone u sezonu, a parazitske institucije na nivou BiH prijete da je potpuno dokrajče.

I dok se u regionu već poodavno sprovode mjere za zaštitu jedne od najznačajnijih grana na ovim prostorima, Republika Srpska se bori sa nezasitim državnim aparatom BiH, koji umjesto da pomaže još više odmaže.

Štetu koju Republika Srpska ima od institucija BiH, niko još precizno nije izračunao, ali zato poljoprivrednici iz dana u dan sabiraju gubitke koje imaju zbog nekih odluka koje su više nego pogubne za ratarsku proizvodnju.

Na to je nedavno upozorio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. I pored zvaničnog stava o uvođenju plavog dizela za poljoprivrednike, tu se umiješalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Upetljalo se ovo ministarstvo i u neke druge teme, kojim ne bi trebalo da se bavi, pa su procedure za donošenje nekih zakona koji bi olakšali život poljoprivrednicima, morali da budu vraćeni na početak.

Otvorene granice, propusti carinskih službenika, kriminal, pa i sve izvjesnija zabrana izvoza velikog broja proizvoda kada 1. jula Hrvatska uđe u EU, problemi su kojima rješenje nije ni na vidiku.

Zbog propusta mnogih službi, BiH pliva u sumnjivim i nekvalitetnim proizvodima iz zemalja širom svijeta.

Poljoprivrednici širom otvorenih očiju čekaju poteze Vlade RS. Najavljena je borba za obezbjeđenje plavog dizela, uvođenja diferencirane, odnosno niže stope PDV-a za poljoprivredu, novi način isplate podsticaja...

Najavljeno je takođe da će se kroz određene mjere dati doprinos jačanju poljoprivrednika, ali i povesti računa da se obezbijedi bolji kvalitet proizvoda.

Vremena za gubljenje nema. Štetočine u institucijama treba iskorijeniti, a ratarima stvoriti klimu da rade ono što najbolje znaju - proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana