Spasavanje Mahmuljina

Vedrana Kulaga Simić
Spasavanje Mahmuljina

Od pravosnažne presude bivšem komandantu takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu zbog zvjerskih zločina nad Srbima na Vozući i Ozrenu prošlo je gotovo pola godine, a osim toga što ovaj presuđeni ratni zločinac nije iza rešetaka, pitanje je i ko zna gdje se tačno nalazi.

Jedna od posljednjih informacija koja je isplivala na površinu bila je da je morao na liječenje u Tursku i to je to što se zna. Barem što javnost zna, a sve su prilike da će teško doći i do novih informacija jer vještaci već mjesecima vijećaju šta je u pitanju. Po svemu sudeći, ne zato što je složeno, nego ne uspijevaju da na jednom mjestu prikupe svu medicinsku dokumentaciju kako bi procijenili da li je Mahmuljin stvarno morao u Tursku ili je mogao biti liječen u BiH. 

Vještačenje je u toku, prema priznanju samog Suda BiH, dva mjeseca. Stalno se traga za dodatnom dokumentacijom i “kupuje” vrijeme za Mahmuljina jer svaki bolesnik, pogotovo ako je nešto komplikovano, svu svoju medicinsku dokumentaciju ima “na broju”. U po dana i noći.

Ali to nije slučaj kod Mahmuljina koji je, na opšte razočaranje porodica stradalih, osuđen na samo osam godina, a na Vozući i Ozrenu su bukvalno padale srpske glave. Iz svega se s pravom može naslutiti da je u pitanju klasično bjekstvo od ruke pravde i da će, nažalost, potrajati njegov put do mjesta na kojem treba da bude prema zvaničnoj, pravosnažnoj i konačnoj presudi.

Otkako se saznalo za njegov “put” u Tursku, nižu se sumnje da je sve to, da bi stvar bila još beskonačno gora, urađeno u sprezi, odnosno u dogovorima s nekim iz pravosudnih i bezbjednosnih struktura.

I to ponovo otvara priču o pravosuđu BiH i kako se ponašalo prema onima koji su srpske nacionalnosti, a kako prema drugima. Posebno Bošnjacima.

Nije Mahmuljin jedini Bošnjak koji nakon presude nije otišao direktno u zatvor na odsluženje izrečene kazne. Već je bilo slučajeva da su pojedinci tražili spas u “medicini”, ali ne od bolesti, već od kazne za zločine koje su počinili tokom kobnih i bolnih devedesetih godina prošlog vijeka.

Ma koliko zvučalo da je to daleko, ma koliko se činilo da je sve to trebalo već da prođe, nije i neće uskoro. Jedan od krivaca je upravo pravosuđe koje je od postanka bilo dosljedno samo u jednom - dvostrukim aršinima.

Činjenice su nepobitne i može se postaviti pitanje u koliko je slučajeva do sada srpskim optuženicima, a čiji se status gotovo redovno mijenjao u “osuđenici”, bila pružena mogućnost da se tokom procesa liječe izvan BiH pa i zidina pritvorskih jedinica. Koliko ih je moglo da udahne još jednom slobodu prije odlaska u tamnice?

Rat je bio i ne ponovio se više. Ljudi tokom rata ginu jer ne padaju s neba ruže, već granate. Ginu vojnici. Ginu nedužni. Bivaju ubijeni. Ali ipak se znaju neka pravila, a svako ko je “prešao granicu” - bio Srbin, Bošnjak ili Hrvat, mudžahedin ili neko deseti, morao bi da odgovara za krv koja je pala, ali to, aman, nije slučaj u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana