Spasavanje civilne zaštite

Dragana Orlović

Čini se kao da je juče bilo, ali uskoro će godina od nezapamćenih poplava koje su zadesile Republiku Srpsku, od potopa koji je odnio mnoge živote i donio ogromnu štetu. Ta šteta se i danas sanira i teško da se nazire dan kada će moći da se kaže da je sve uništeno iznova sagrađeno ili obnovljeno. Žrtve nikada neće biti zaboravljene, kao ni humanost koja je isplivala sa svih strana. I ne treba.

Ono što je i godinu nakon katastrofe ostalo zabrinjavajuće jeste činjenica da ni poslije svega što nam se desilo, izgleda nismo dovoljno poučeni prošlogodišnjim nedaćama. Dokaz za to je (ne)opremljenost mnogih službi Civilne zaštite. Nedostatak čamaca, profesionalno obučenih spasilaca i razne mehanizacije koja je neophodna u slučaju poplava i ostalih prirodnih katastrofa, problemi su sa kojima i dalje kubure.

I dalje gradovi i opštine ne izdvajaju dovoljno novca za opremanje Civilne zaštite, u čije službe nerijetko postavljaju ljude koji nemaju reference za te poslove.

Još nisu urađene procjene rizika od poplava, niti napravljeni detaljni planovi, na osnovu kojih bi bila nabavljena neophodna oprema. Još uvijek nema ni ljudi, koji bi rukovali tom opremom, sve i da je nabavljena. I još uvijek se ponašamo kao da ima vremena i kao da se nama ipak ništa nije desilo. A desilo se.

A u svakoj prirodnoj katastrofi koja se dogodi, najvažnija je, kako ističu stručnjaci, dobra organizacija, profesionalan kadar i pravovremeno reagovanje. Džaba čamci, helikopteri i bageri, ako nema ko njima da upravlja i da koordinira cijelom akcijom.

Cilj Republičke uprave Civilne zaštite RS je kako tvrde, da naprave profesionalne timove, koji bi mogli da odgovore svakoj situaciji i problemu. I opštinske službe kažu da im je potrebna bolja opremljenost, da rade na tome, ali kada će sve biti završeno, precizirati ne mogu.

Jedno je sasvim jasno - ni godinu poslije poplava, mi nismo izvukli pouku, već čekamo posljednji momenat da se pokrenemo. A dotle i civilna zaštita čeka na spasavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana