Spas u posljednji čas

Vedrana Kulaga Simić

Pravosudni sistem u BiH prepun je rupa i mnoge stvari još nisu došle na svoje mjesto. Posljednji dokaz za to je godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH za prošlu godinu koji je pokazao da je za mnoge pravda, ipak, bila nedostižna.

Stotine osumnjičenih i optuženih za krivična djela mogu da odahnu jer je njihov bijeg od pravde, zahvaljujući sporosti pravosuđa u BiH, urodio plodom s obzirom na to da je došlo do zastare istraga na čijoj su meti.

Zastara je nastupila u čak 357 krivičnih i 81 prekršajnom predmetu nakon što je od izrečene kazne ili počinjenog krivičnog djela proteklo od tri do 35 godina, u zavisnosti od njegove prirode.

Slična i gora situacija zabilježena je i proteklih godina, a to ukazuje da je vrijeme da se ova problematika ozbiljnije shvati, da nadležni zasuču rukave i vide gdje je zapelo.

Za početak, mogli bi da u svojim izvještajima detaljnije kažu za koja su se krivična djela teretili oni koji su uspjeli da se izvuku iz ruku pravde, kolike su im bile izrečene kazne i kada su izrečene.

Mogli bi javnosti predočiti i obrazloženja zbog čega krivci nisu odležali kazne, a ne samo kao razlog navesti kako nisu bili dostupni pravosudnim organima ili da su predmeti u sudove kasno stigli.

Svako treba da odgovara za počinjena krivična djela i niko to ne može da opravda bilo kojim razlogom. Zato nadležni u ovoj zemlji treba da vide zbog čega je toliko krivaca uspjelo da se spasi u posljednji čas. Tačnije, da ih, na kraju, spasi zakon o koji su se nekada prije ogriješili i na osnovu kojeg su kažnjeni.

Od nadležnih u ovoj zemlji, za sada, imamo samo statističke podatke sažete u godišnjem izvještaju o broju onih koji su uspjeli da, spletom okolnosti, pobjegnu pravdi, ali to nije dovoljno. Mora se znati da li je svemu kumovala samo njihova sposobnost ili ima i primjesa nesposobnosti onih kojima su povjereni njihovi predmeti.

Za svako kršenje zakona postoji određena kazna i onaj koji ju je "zaslužio" treba i da je odsluži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana