“Spas” u kutiji

Danijela Bajić

Da savremeni način života u Republici Srpskoj uzima danak najbolje pokazuje činjenica da apotekari dnevno prodaju i po 17.000 kutija tableta na recept, ne računajući one koje se mogu naći u slobodnoj prodaji.

Uznemiravajući je podatak da se upravo lijekovi za glavni čovjekov organ srce nalaze na prvom mjestu potrošnje lijekova u Srpskoj, dok se odmah iza njih nalaze medikamenti za dijabetes tipa dva.

I dok su ranije ta oboljenja bila “rezervisana” isključivo za one u poodmaklim godinama, danas više nema pravila. Tome svjedočimo svaki dan.

Ako je suditi po riječima ljekara, stres i loše životne navike su najčešći razlozi zbog kojih već u trećoj deceniji života mladima u zdravstvene knjižice bude upisana neka od tih dijagnoza, mada ne manjka ni onih koji muku muče sa depresijom.

Osim toga, nisu, nažalost, rijetki ni oni koji na svoju ruku uzimaju tablete i za najmanji bol.

Ljekari za veliku potrošnju lijekova ne krive samo bolest, već i agresivne kampanje farmaceutskih kuća, koje svakodnevno na tržite plasiraju raznovrsne tablete i apoteke, koje omogućuju građanima da kupuju lijekove bez recepata.

U neku ruku ne treba da čudi podatak da su oboljeli u Srpskoj prošle godine popili lijekove vrijedne 64,67 miliona KM, jer veliki broj pacijenata ima više dijagnoza, zbog čega istovremeno uzimaju nekoliko različitih lijekova da bi oboljenja držali pod kontrolom i kvalitetno živjeli.

S namjerom da smanje svoje troškove ljekari su uspjeli da nagovore Fond zdravstva da pacijentima, koji imaju hronična oboljenja, propisuju fišemjesečne recepte za terapiju. Pitam se da nisu uspjeli u tome, koliki bi tek onda bio broj ispisanih recepata?

Iako u velikoj mjeri ne možemo da utičemo na bolesti srca, možemo, ako ništa, bar pokušati da smanjimo nerviranje i stresan način života, jer mi treba prvi da povedemo brigu o svom zdravlju.

Ne treba uvijek da odemo u apoteku i kupimo kutijicu tableta za smirenje...

Jedino što možemo da uradimo jeste da trpimo bol, a ako u tome ne uspijemo, onda treba da odemo do ljekara, koji će nam rado propisati lijek, mada čemu i to kada većina apoteka i bez recepata izdaje kutijice medikamenata i to na veliko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana