Spaljena istina

Slobodan Dakić
Spaljena istina

Prošlo je 14 godina od jeseni 1995. godine kada su oružane snage Hrvatske, potpomognute Armijom RBiH i HVO-om izvršile agresiju i okupirale 13 zapadnokrajiških opština.

Sa vjekovnih srpskih prostora protjerano je više od 120.000 Srba. Poslije najezde vojnika haškog optuženika Ante Gotovine i komandanta 5. korpusa Armije RBiH Atifa Dudakovića ostala je pustoš, spaljena i sa zemljom sravnjena mnoga sela i gradovi.

Spaljeno je i uništeno sve što je bilo srpsko po u Hrvatskoj oprobanom sistemu "spaljene zemlje". One Srbi koji nisu uspjeli da pobjegnu, "oslobodioci" iz Zagreba, Splita, Varaždina, Ljubuškog, Bihaća, Bužima, Cazina... su likvidirali. Ubijeno je više hiljada nevinih civila.

Prema podacima Centra za traženje RS, u sedam zapadnokarajiških opština, bez područja Sanskog Mosta, Bihaća, Krupe.. nestalo je 928 lica. Do sada je pronađeno i identifikovano 675, a za još 249 tijela nestalih se traga. I ono što je najgore, nije izvjesno da li će, i ikada, biti pronađena i identifikovana, jer su "oslobodioci" zatrli sve tragove zločina i "spalili istinu".

I pored toga, dokaza o zločinima je mnogo. Masovna grobnica u Mrkonjić Gradu, Glamoču, Jajcu, Petrovcu, Ključu, Sanskom Mostu... Sasvim dovoljno da naredbodavci i izvršioci zločina budu procesuirani i osuđeni.

Zar televizijski snimak, koji je obišao svijet u kojem komandant 5. korpusa Atif Dudaković urla: "Ovi su dolje.. Naredio sam da se sve zapali!...Pali, pali sve. Neka pali sve odreda, nisu bili...", nije dovoljan dokaz da "pravdaši" u Tužilaštvu i Sudu BiH u Sarajevu podignu optužnicu protiv bihaćkog "oslobodioca"?!

Pogotovo ako se zna da su iza vojnika 5. korpusa ARBiH samo na području Bihaća, Sanskog Mosta i Bosanske Krupe, Ključa i Petrovca, krajem avgusta i početkom septembra 1995. godine ostali leševi 870 srpskih civila i 400 vojnika i zgarišta 30 srpskih sela.

Ili, zar nije dokaz masovna grobnica u Mrkonjić Gradu, sa 181 ubijenim srpskim civilom i vojnikom i još 210 ubijenih žrtava. Zar u dokumentaciji teškoj 40 kilograma o tim zločinima, dostavljenoj Haškom tribunalu, a potom Sarajevu, nije bilo dovoljno dokaza o zločinima. Nije li to još jedan genocid nad istinom i pravdom, nad Srbima.

Glavni generator stradanja Srba u zapadnokrajiškim opštinama bila je takozvana "Splitska dekleracija", koja je proizašla iz Vašingtonskog sporazuma, a koju su potpisali najviši predstavnici Hrvatske i BiH. Bio je to organizovani udruženi zločinački poduhvat. Od potpisnika te dekleracije živi su Haris Silajdžić i Krešimir Zubak. Samo da se zna i ne zaboravi. Naravno, Srbi zapadnokrajiških opština nikada neće odustati od traženja pravde, sve dok krivce ne bude stigla zaslužena kazna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana