Solidarnost

Anita Janković Rečević
Solidarnost

Probleme i posljedice koje je na društvo ostavila pandemija virusa korona nismo dobili priliku da saniramo ni izbliza koliko je trebalo kada nas je zapuhnuo novi val problema izazvanih krizom usljed rusko-ukrajinskog sukoba.

Taj bespotrebni sukob pokrenuo je poput lavine niz novih poteškoća, a najveće su svakako one koje se tiču svih građana, inflacija i niz poskupljenja. U tom moru astronomskih cijena koje divljaju nerijetko i preko noći mnogo je neopravdanih, ničim potkrijepljenih poskupljenja koja za cilj imaju isključivo ekstra profit mešetara, koji se ni u najvećim krizama ne libe voditi prvenstveno sopstvenim interesima.

U beskraju takvih negativnih primjera kao svijetao se izdvaja potez drvoprerađivača u Srpskoj. Naime, oko 150 malih firmi okupljenih u Udruženju drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti došlo je na ideju da oformi nekoliko centralnih skladišta u Srpskoj gdje će stanovništvu prodavati ogrevno drvo po cijeni od oko 210 KM po paleti. Na ovaj korak odlučili su se zbog solidarnosti prema svojim sugrađanima, ali i kako bi stali u kraj nelojalnoj konkurenciji i onima koji su digli cijene ogreva u nebo.

Do naglog rasta cijena došlo je prije nešto više od mjesec kada je podignuta rampa za izvoz cijepanog drveta iz BiH pa tako pojedini drvoprerađivači paletu cjepanica prodaju i za 200 evra. Nezasiti profita prekršili su dogovor kojim je još ljetos usaglašeno da paleta cjepanica za domaće potrošače košta 180 KM plus PDV.

Kako bi se ogradili od takvih “gladnih” kolega i sačuvali obraz u narodu koji ne zna koju rupu prije da zakrpi, članovi pomenutog udruženja tokom sezone grijanja proporcionalno će isporučivati ogrev na skladišta u Banjaluci, Bijeljini i Prijedoru, gdje će penzioneri, radnici i studenti već sredinom sedmice moći pazariti drvo po koliko-toliko pristupačnoj cijeni. Veću zaradu pokušaće ostvariti na tržištu zapadnih zemalja, a činjenica da ne žele ostvariti ekstra profit na muci vlastitog naroda svakako je pohvalna.

Njihovim primjerom mogli bi se povesti i drugi proizvođači u Srpskoj, ali i trgovci koji mjesecima love u mutnom i podižu cijene svojih proizvoda i tamo gdje to nije neophodno.

Situaciju u kojoj smo se zatekli niko ne bi trebalo da iskorišćava za povećanje vlastite zarade. Ovo je vrijeme kada bi trebalo da budemo solidarni jedni prema drugima i tako bar malo pridonijeti lakšem prolasku kroz krizu.

Veći stepen solidarnosti prama vlastitom narodu u mjesecima pred nama naročito bi trebalo da pokažu nosioci vlasti i konačno povuku poteze koje će bar djelimično skinuti teret krize s leđa običnog čovjeka. Dovoljno se pričalo, planiralo i obećavalo, krajni je trenutak za konkretne mjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana