Solidarnost na djelu

Milijana Latinović

Borba protiv virusa korona u Republici Srpskoj i BiH tek je počela, a građani ponovo u najtežim trenucima pokazuju lice humanosti i potvrđuju onu narodnu da se na muci poznaju junaci.

Nakon što su nadležni preduzeli niz mjera s ciljem sprečavanja širenja virusa i uputili apel građanima da pomognu onima koji su u ovoj situaciji najugroženiji, dežurni telefoni na koje se prijavljuju volonteri nisu prestajali da zvone.

Apeli za pomoć nisu prošli neopaženo, a među prvima na braniku našli su se studenti završnih godina banjalučkog Medicinskog fakulteta. Oni koji su za svoj životni poziv izabrali najhumaniju profesiju bez imalo dvoumljenja odlučili su da sve svoje slobodno vrijeme posvete borbi protiv pošasti koja je zavladala svijetom. Nikome od njih nije bilo teško da cijelu noć odgovara na pozive uznemirenih građana koji žele da se informišu o situaciji, svom zdravstvenom stanju i koracima koje treba da preduzmu. Sa željom da budu na usluzi onima kojima su prijeko potrebni, tim tempom nastavljaju i u danima koji slijede.

U pomoć najstarijima svakodnevno priskaču i volonteri Crvenog krsta. Armija humanitaraca angažovana je u veoma kratkom periodu i bez mnogo pitanja i dilema. Svi zajedno kreću se ka istom cilju, a to je sprečavanje širenja smrtonosnog virusa.

I niko više nikoga ne pita za ime, prezime, vjeru i naciju. Podugo nije bilo ovako u BiH. S obje strane entitetske granice borba je velika i neprekidna, a cilj jedinstven.

Spasavanje ljudskih života i očuvanje privrede i ekonomije svima su sada preči i od stranačkih prepucavanja, predizbornih kampanja i vječite borbe vlasti i opozicije. Stranačku pripadnost i bitke za fotelje niko ne spominje. Ratne sjekire su, čini se, prvi put zaista zakopane nakon teških devedesetih i nadamo se da će tako ostati zarad svakog građanina u ovoj zemlji.

Nadležni na svim nivoima pokazuju zrelost i odgovornost u borbi protiv širenja virusa korona, a ljekari i svi zaposleni u zdravstvenim ustanovama širom BiH pokazuju nadljudsku izdržljivost. Odgovornosti i solidarnosti ne manjka ni među građanima, izuzev nekolicine onih kojima je preče bilo da se na društvenim mrežama pohvale da su stigli iz inostranstva nego da se jave u nadležni dom zdravlja. Neka im to služi na čast, jer ne misleći ni o sebi ni o drugima samo su doprinijeli širenju virusa.  Na svu sreću, i dalje su takvi malobrojni, a armija odgovornih i plemenitih jača iz časa u čas. Odgovorno i humano moramo nastaviti i dalje sve dok virus korona ne bude pobijeđen.++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana