Softverske rupe

Željka Domazet
Softverske rupe

Da su Ministarstvo odbrane BiH i Oružane snage ove zemlje pune rupa koje i te kako dobro znaju da koriste različiti mešetari potvrđuje i činjenica da u ovoj instituciji koja pretenduje da BiH uvede u NATO, barataju sa netačnim evidencijama, pa se nerijetko desi da novinari prije otkriju neevidentirana skladišta oružja i municije nego institucija koja je za to plaćena.

Ako se ima u vidu činjenica da namjenska industrija BiH godišnje samo od izvoza naoružanja i vojne opreme zaradi na desetine miliona evra, onda svakako ne bi trebalo da nosi epitet posrnule.

Uništavanje viška naoružanja iz mnogobrojnih magacina po Republici Srpskoj i širom BiH davno je trebalo da postane prošlost, da je isto to oružje evidentirano na valjan način.

Onda Ministarstvo odbrane vjerovatno ne bi svakodnevno potresale afere, a naoružanje iz BiH ne bi završavalo na destinacijama koje su pod embargom Ujedinjenih nacija.

Za očekivati je i da isto ovo ministarstvo ne bi o aferama iz njihove nadležnosti obavještavali novinari, koji su očigledno sposobni da uđu u trag nestalom oružju iz bh. magacina.

Očigledno je da je u evidenciji, koja je trebalo da se nađe na softveru koji je NATO dao BiH, neko namjerno napravio rupu da sve ono što je mutna rabota, samo od sebe nestane.

Ovaj softverski sistem, koji je trebalo da pospremi i ažurira evidencije, očigledno nije uspostavljen da bi se kroz te rupe godinama iz BiH izvozilo naoružanje i municija i to činile firme koje ih ne proizvode.

Da se evidencija kojim slučajem vodila kako valja u BiH se ostaci od uništenog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava ne bi prodavali po principu ono što mi je plaćeno da uništim treba i da prodam, danas bi Republika Srpska inkasirala milionska sredstva od oružja.

Ne bude li se konačno u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama neko prihvatio posla i zakrpio sadašnje rupe, municijom iz BiH barataće ko zna na kojoj strani svijeta, a u džepovima "sposobnih" zveckaće novac, a priča o ulasku u NATO plasiraće se kao zabava za dokon svijet i neupućene.

Ne uvede li se red tamo gdje ga odavno nema, ova zemlja ostaće Eldorado za kriminalce, a informatika naučna fantastika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana