Sofija, izvini

Željka Domazet

Ubistvo maloljetne Sofije Vukadin, u koju je hladnokrvno ispaljen metak samo nekoliko metara od Centra javne bezbjednosti u Istočnom Sarajevu u Palama, iskorišćeno je kao prilika da se opštinske i policijske strukture prepucavaju oko toga "ko je zakazao" da do ove tragedije ne dođe.

Opština se "prala" da ekonomski ne može izdržati da ulična rasvjeta traje duže, a policija da je "sve učinila i uhvatila ubice".

O činjenu i nečinjenju opštinskih i policijskih čelnika najbolje svjedoči činjenica da je na dan Sofijinog ubistva CJB bio bukvalno prazan i da se dežurni operativni nalazio iza strogo zatvorenih vrata. Čelnici opštine su isključili mobilne telefone i nisu našli za shodno da se obrate Paljanima, iako su prvi trebali da se nađu na usluzi.

Valjda ljudi otišli da odmaraju od silnog umnog rada i nedjelja nije dan kada ih se može uznemiravati. U nedjelju, na dan tragedije, kafići su nesmetano radili, pa čak i oni koji su se nalazili stotinak metara od kuće žalosti u kojoj Sofijina majka i njena rodbina, skrhani od bola, nisu vjerovali da je cvijet iz njihove kuće tako besramno posječen. Oni su čekali više od tri časa da ih policija obavijesti da je Sofija ubijena.

I dok su se policija i opštinski čelnici, koji, valjda, u saradnji treba da propišu do kada kafići mogu raditi i da li se u njima maloljetnicima može točiti alkohol, prepucavali oko toga ko je zakazao, Sofijini drugari su putem društvene mreže "Fejsbuk" uspjeli da okupe nekoliko hiljada građana na mirni protest i da ukažu na katastrofalnu bezbjednosnu situaciju u Palama.

Za razliku od opštinskih otaca i policijskih službenika, znajući za svaki red, sa gradskog trga su mirno otišli do crkve da zapale svijeće, a potom na mjestu gdje je Sofija brutalno ubijena položili cvijeće.

Ovoj bolnoj tišini koju su prekidali samo jecaji onih koje je Sofijina smrt potresla nisu ni bili potrebni policajci. Žalosnu i uznemirenu kolonu obezbjeđivala su samo tri jer više i nije bilo potrebno.

Uplašeni građani Pala, ne bez razloga, tvrde da Pale postaju zona sumraka, ako se poslije ovog monstruoznog ubistva situacija ne promijeni.

Ne budu li svi oni koje i građani Pala plaćaju da rade svoj posao, našli načina da bezbjednost bude prioritet i za mlade i za one starije, Sofijina smrt će biti samo jedno u nizu tragičnih ubistava kojih nije manjkalo u ratnim i poratnim Palama, kao i u Istočnom Sarajevu u cjelini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana