Šoferska je tuga pregolema

Marijana Miljković

Prevoznici u Srpskoj već duže vrijeme voze ivicom provalije, zbog niza problema sa kojima sa bore.

Opstanak ove profesije u RS je pod upitnikom jer niko ne rješava njihove probleme. Zbog toga su prisiljeni da mahom zaključavaju svoje firme i otpuštaju radnu snagu, koja kao i hiljade drugih stanovnika pakuje kofere i odlazi u inostranstvo u potrazi za boljim sutra.

Problema sa kojima se bore prevoznici je na stotinu, a samo su one najvažnije sabrali u jedan dokument i uputili ih na adresu nadležnih institucija.

Koliko je ova profesija dovedena u pitanje i ugrožena sa svih strana najbolje svjedoči činjenica da čak ne mogu da isplate zaposlene, te obaveze prema državi.

To bi valjda samo po sebi trebalo da bude dovoljan signal nadležnima da se pozabave problemima prevoznika jer je to i u njihovom interesu. Sa plaćanjem obaveza i budžet RS je veći.

Dodatni udarac prevoznici su doživjeli početkom ovog  mjeseca kada je poskupjelo gorivo na domaćem tržištu. Iako su benzinske pumpe znatno digle cijene, prevoznici za tim potezom nisu mogli posegnuti zbog nerentabilnog poslovanja. Dakle, troškovi rastu, a cijena usluga ostaje ista.

Pored toga, muku im zadaju i oni koji nadgledaju zakon i kontrolišu ga jer pored njih voze vozači koji su neprijavljeni i pri tome prevoze teret koji je i deset do 15 tona teži od dozvoljene količine.

Ništa bolja situacija nije ni na carinama. Tu svako sprovodi svoju samovolju, svi su šefovi. Javna je tajna da oni vozači koji ne potkupe i ne plate te šefove, znaju i po više dana da kampuju na terminalima da bi ocarinili robu.

Problema ima na tone. A rješenja nema, niti se ko, za sada, želio pozabaviti njima.

I zbog toga što niko ne mari za probleme ove privredne grane možemo očekivati da prevoznici, koji već duže voze ivicom provalije, u tu provaliju i slete. Šta ćemo time postići? Ništa. Osim što ćemo po pitanju ove profesije stvoriti još veće probleme. Ostaćemo bez vozača, a strance nećemo moći zaposliti jer oni sigurno neće raditi kod nas.

Zbog toga nadležne institucije, ako ne žele ovakav epilog, treba da sjednu za sto sa prevoznicima, porazgovaraju sa njima i nađu rješenja. Samo se nadamo da i ono što ponude neće ostati mrtvo slovo na papiru, kao i kad je u pitanju rješavanje niza drugih problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana